Mainos

Huhumylly nosti Norske Skogin kurssia

Myyntihuhut nostivat heikon kannattavuuden kanssa kamppailevan metsäjätti Norske Skogin osakekurssia tänään Oslon pörssissä. Norjan radion ja uutistoimistojen mukaan UPM, Stora Enso tai Wallenbergien Investor olisivat ostamassa Norske Skogia.

Huhuihin ei päivän mittaan tullut selvyyttä, mutta Norske Skogin osakurssi nousi voimakkaasti.

Oslon pörssi keskeytti kaupankäynnin aamupäivällä, kun kurssi oli noussut nopeasti kymmenisen prosenttia. Kauppaa jatkettiin pörssin selvityksen jälkeen.

Norjan radion nimettömien lähteiden mukaan norjalaiset metsänomistajat pelkäävät, että Norske Skogin alhainen kurssi voi johtaa kilpailijoiden ostotarjoukseen yhtiöstä. Metsänomistajat ovat yhtiön merkittävä omistaja.

Pelkoja ovat juttujen mukaan lisänneet UPM:n toimitusjohtajan Jussi Pesosen tulosinfossa esittämät kommentit tanssikavaljeerin etsimisestä ja konsolidaation tarpeesta.

Maailman suurimpiin sanoma- ja aikakauslehtipaperin valmistajiin kuuluva Norske Skog on kamppaillut taloudellisten vaikeuksien kanssa. Yhtiö suunnittelee jo tehtyjen tervehdyttämistoimien jatkoksi kolmen paperikoneen sulkemista.

Metsänomistajat ovat liittoutuneet Norske Skogin työntekijöiden ja omistajiin kuuluvan Unionen-yhtiön kanssa sulkemisten estämiseksi. Koneiden sulkeminen poistaisi kapasiteettia 450 000 tonnia eli noin seitsemän prosenttia yhtiön koko tuotantokapasiteetista.

Norske Skogilla on 19 tehdasta 14 maassa. Yhtiön tuotantokapasiteetti on noin 6,4 miljoonaa tonnia. Sen markkinaosuus maailman sanomalehtipaperista on yhtiön mukaan 11 prosenttia ja aikakauslehtipaperista 5 prosenttia.

Osakekurssi sukeltanut roimasti

Norske Skogin osakkeen 13 kuukauden sukellus on vienyt yhtiön pörssiarvosta 80 prosenttia. Viime vuoden helmikuussa kurssi kävi korkeimmillaan noin 120 Norjan kruunussa, mistä se laski alkuviikosta alimmillaan 25 kruunuun.

Huhutus nosti osakekurssin tänään 26,25 kruunusta korkeimmillaan 28,80 kruunuun. Loppuiltapäivästä kurssi liikkui 27,70 kruunussa. Kurssin lasku on painanut Norske Skogin markkina-arvon alas. Tänää oli vajaan 700 miljoonan euron tasolla.

Entä ostohuhut? Niissä joko oli perää tai sitten ei. Yhtiöt eivät suostuneet huhuja kommentoimaan.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.