Mainos

Huhtikuussa riittää puuhaa

Huhtikuu on varsinainen taimikasvattajien kuukausi. Niin pihalla kuin myös sisätiloissa riittää monenlaista puuhaa kulotuksesta maan kääntämiseen, oksien leikkuuseen sekä taimien kasvattamiseen.

Lumien sulaessa tulisi pihalta kerätä kaikki syksyn ja talven jäljiltä jääneet risut ja roskat. Usein omenapuiden alta löytyy myös muumiotautisia omenoita, jotka olisi hyvä hävittää pihalta. Niin oksat kuin muut pihan luonnonjätteetkin voi hävittää kätevästi polttamalla. Kulotuksessa tulee muistaa ottaa huomioon oman kunnan säännöt avotulen tekemisestä. Mikäli tulen teko on sallittu, nuotioon voi heitellä myös puiden ja pensaiden harvennuksesta tulevat jätteet.

Kukkien kylvön aikaa

Maaliskuussa sisätiloissa kylvetyt kukkien kylvökset tulee harventaa ja koulia. Tämän lisäksi niitä tulee muistaa kastella ja lannoittaa säännöllisesti noin kuukauden kuluttua taimien ilmestymisestä. Tehokkaalla ja huolellisella hoidolla taimista kasvaa mahdollisimman vahvoja ja niiden myöhempi ulos istuttaminen onnistuu varmemmin. Sisällä kasvatettuja taimia voidaan istuttaa ulos multaan heti kun maa on kunnolla sulanut.

Ensimmäisiä multaan istutettavia kukkia ovat petuniat sekä muut hitaammin kehittyvät lajit. Huhtikuun loppupuolella voidaan istuttaa nopeakasvuiset samettikukat sekä lobeliat ynnä muut samankaltaiset kukat. Suoraan multaan voidaan istuttaa myös begonioiden, gladioluksien sekä daalioiden mukulat ja juurakot. Jokainen valitsee pihalleen omaa silmää miellyttävät kukat ja värimaailmat.

Perennoiden ja hyötypuutarhan hoitoa

Istutus- ja raivaushommien lisäksi pihalla riittää paljon muutakin tekemistä. Muun muassa aikaisin lumen alta esiin tulevat perennat tulee suojata havuilla, jotta ne kestäisivät kylmiä öitä ja päivällä paahtavaa kevätaurinkoa paremmin. Mikäli routa on nostanut maasta kasveja pahasti esille, tulee ne painaa varovasti takaisin maahan.

Monivuotisia ruusuja tulee harventaa huhtikuun loppupuolella ja lannoittaa niiden juuria. Myös hortensioita, pensashanhikkeja ja muita loppukesästä kukkivia pensaita tulee leikata ja huoltaa huhtikuun aikana.

Kukkien lisäksi myös marjapensaat kaipaavat huomiota huhtikuussa. Niitä tulisi myös leikata ja leikkauskohdat tulisi suojata välittömästi. Huhtikuun aikana omaa kasvihuonetta ylläpitävä harventaa ja koulii maaliskuussa kylvetyt salaatit, yrtit, pinaatit sekä kaalit. Aivan huhtikuun alkupuolella on oikea aika kylvää tomaattien, paprikoiden, mausteyrttien ja muiden ruukkuviljelyyn sopivien lajien siemenet. Näin ne ennättävät kasvaa vahvoiksi taimiksi ennen varsinaista istuttamista.

Teksti: Johanna Tamminen / Mediafocus

Kuvat: Morguefile, Futureimagebank

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.