Huh hellettä – 30 astetta jo rikki

Lämpötila on kohonnut jo yli 30 asteeseen ainakin Heinolassa, Lappeenrannassa ja Kouvolassa.

Lämpötilat ovat nousseet tänään laajalti lähes 30 asteeseen. 30 astetta on ylitetty Ilmatieteen laitoksen havaintoasemilla iltapäivällä jo Heinolassa, Lappeenrannassa ja Kouvolassa.

Päivän lukemat ovat jo lähellä kaikkien aikojen toukokuun lämpöennätystä ja ennätys voi rikkoutua vielä tänään. Tilastojen mukaan toukokuun lämpöennätys on 31,0 astetta. Se on mitattu 30. ja 31. toukokuuta 1995 Lapinjärvellä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan 30 astetta toukokuun puolivälin tienoilla on melko poikkeuksellista.

– Aikaisin 30 asteen ylitys on tiettävästi ollut 20. toukokuuta vuonna 1993 Lapinjärvellä. Koska läheskään kaikkia vanhoja havaintoja viime vuosisadan alkupuolelta ei kuitenkaan ole digitoitu, ei täyttä varmuutta tästä voida sanoa. Edellisen kerran toukokuun puolivälissä oli suurin piirtein yhtä lämmintä vuonna 2010. Silloin ylin lämpötila oli 29,6 astetta, toteaa meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta.

Myös viime vuonna oli toukokuun lopulla laajalti hellettä. Esimerkiksi Utsjoen Kevon asemalla mitattiin toukokuun viimeisenä päivänä yli 30 astetta.

Ilma on nyt myös epätavallisen kosteata toukokuuksi. Helteen lisäksi tänään onkin tulossa myös rajuja ukkosia, katso ennuste.

Katso MTV:n sääsivustolta paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sekä sadetutkasta ukkosennuste.

Lähetä hellekuvasi osoitteeseen kuvat(a)mtv.fi. Aiemmin käytössämme ollut Uutissilmä (nro 16316) ei ole enää käytössä.






Uusimmat