Mainos

Hugo Chavez on vahvasti "mukana" Venezuelan vaaleissa

Viikkoja kuolemansa jälkeen Venezuelan sosialistijohtaja Hugo Chavez on yhä suurena innoittajana, kun hänen kannattajansa kajauttavat kansallislaulun.

Chavezin nauhoitettu laulu raikaa hänen suojattinsa ja virkaatekevän presidentin Nicolas Maduron kampanjatilaisuuksissa.

Puhujapönttö on koristeltu edesmenneen presidentin kuvilla, ja kannattajat heiluttavat kylttejä, joissa komeilee Chavezin nimi tai hänen lempinimensä El Comandante - komentaja.

Venezuelalaiset valitsevat Chavezin seuraajan viikon kuluttua sunnuntaina pidettävissä vaaleissa. Maduro saa vastaansa opposition Henrique Caprilesin, joka on vaaleissa selkeä altavastaaja.

Chavez valitsi Maduron vallanperijäkseen lokakuussa nimittämällä entisen bussikuskin varapresidentikseen. Maduro on myös tehnyt parhaansa pitääkseen Chavezia esillä kampanjassaan.

– Ajoittain tunnen vain kuvittelevani tämän kaiken, ikään kuin komentajan poissaolo olisi vain painajaisunta, josta kohta herään, hän on sanonut.

Chavez johti öljystä vaurautensa saanutta maata 14 vuotta ja ehti kahmia käsiinsä likipitäen kaikki langat taloudesta viestimiin.

–Tämän päivän maailmassa on epävarmuutta, koska siinä on valtava tyhjiö. Chavez keskitti kaiken itselleen ja hän jätti jälkeensä ammottavan aukon, arvioi venezuelalainen historioitsija Margarita Lopez Maya.

–Hänen korvaamisensa on kannattajien mielestä mahdotonta. Parhaimmillaankin häntä voidaan yrittää jäljitellä, mutta miten maata voitaisiin johtaa sillä tavoin, Lopez Maya pohti.

"Pintasosialisteja"

Haastaja Capriles tarjosi kunnon vastuksen Chavezille viime vuoden presidentinvaaleissa, joissa hän sai 6,6 miljoonaa ääntä eli 44 prosentin ääniosuuden.

Hän on keskittänyt arvostelunsa Maduroon ja tämän lähipiiriin, joita hän syyttää korruptiosta ja kyvyttömyydestä ratkaista maan ongelmia.

–He puhuvat sosialismista, mutta se on pelkkää pintaa. Katsokaa miten he asuvat, miten he pukeutuvat, millaisissa autoissa he ajavat ja miten paljon heillä on henkivartijoita, hän tykitti.

–Heidän sosialisminsa on ohutta kuin iho. Heidän käyttäytymisensä ilmentää mielestäni primitiivistä kapitalismia.

Capriles kuvailee politiikkaansa edistykselliseksi, vaikka hän johtaakin perustamaansa vanhoillista Oikeudenmukaisuus ensin -puoluetta. Hän sanoo ihailevansa Brasilian modernin vasemmiston talous- ja sosiaalipolitiikkaa.

"Epäreilut vaalit"

Venezuelan vaalijärjestelmä on läpinäkyvä, mutta presidentinvaali on täysin epädemokraattinen, koska hallituksen ehdokkaalla on epäreilu etumatka oppositioon verrattuna, sanoi maan 5-jäsenisen keskusvaalineuvoston jäsen Vicente Diaz.

–Demokraattisten vaalien perusperiaatteenahan on, että ehdokkaat ovat mukana tasavertaisin ehdoin, eikä näin ole tässä tapauksessa, vastarannan kiiskenä tunnettu Diaz totesi.

Todisteena hän näytti sanomalehteä, jossa oli vain yksi Caprilesin vaalimainos, mutta lukuisia hallituksen kustantamia Maduron mainoksia.

–Jos Maduro voittaa, hän voittaa epäoikeudenmukaisissa ja epäreiluissa vaaleissa.

(MTV3 - STT - AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.