Mainos

HS: Venäjä keskeytti Mari-johtajan matkan Suomeen

Kansallisen Mari-liikkeen johtaja heitettiin Viipurissa ulos junasta, "koska passista puuttui joka toinen sivu".

Venäjän viranomaiset keskeyttivät Marin oppositiojohtajan Vladimir Kozlovin matkan Suomeen maanantaina, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Kozlovin piti osallistua Suomessa seminaariin, johon oli kutsuttu kaikkiaan 11 suomalais-ugrilaisen museon johtajaa.

Kozloville oli myönnetty tilaisuutta varten viisumi Suomeen. Viipurissa Venäjän rajaviranomaiset kuitenkin poistivat Kozlovin junasta. Syyksi poistamiselle viranomaiset väittivät, että Kozlovin passista puuttuivat parilliset sivut.

- Kozlovin mukaan passi oli kunnossa, kun hän antoi sen vaunupalvelijan käteen noustessaan junaan Moskovassa. Eivätkä Suomen viranomaiset olisi myöntäneet Kozloville viisumia, jos passi ei olisi ollut ehjä, sanoi museoseminaarin järjestäjä, Suomen kulttuurimuseon intendentti Helsingin Sanomille.

Vladimir Kozlov toimi aiemmin Marin presidenttiin kriittisesti suhtautuvan lehden päätoimittajana. Lehti on lakannut ilmestymästä viranomaisten painostuksesta johtuen. Kozlovin kimppuun on myös hyökätty Marissa.

Keski-Venäjällä sijaitsevassa Marin tasavallassa on ollut rauhatonta vuodesta 2000, jolloin Leonid Markelov valittiin alueen presidentiksi. Euroopan parlamentti ja monet ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet Markelovin hallintoa marien kansallisesta sorrosta ja näiden kulttuurielämän tukahduttamisesta. Mareihin kohdistuvista pahoinpitelyistä, uhkailusta ja jopa murhista on tullut arkipäivää Markelovin hallintokaudella.

Markelov valittiin joulukuussa 2004 uudelle presidenttikaudelle Kremlin ja presidentti Vladimir Putinin tukemana. Marit ovat väittäneet vaalien tulosta vääristellyksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.