Mainos

HS: Vanhukselle jättiverot pankin sijoitusvinkistä

Helsingin Sanomat kertoo 92-vuotiaasta miehestä, jolta verottaja vaatii kymmeniätuhansia euroja osakkeiden myyntivoitosta.

Poika kertoo lehdessä olevansa ihmeissään. Hänen mukaansa isä ei edes muistanut myyneensä osakkeita. Hän sai pyytäessään pankilta tietoa asiasta: isän parin miljoonan euron arvoisesta osakesalkusta, jota hän oli kartuttanut vähitellen 1950-luvulta lähtien, oli myyty runsaan vuoden aikana neljäsosa.

Myynnistä saadut varat oli sijoitettu Nordean sijoitusrahastoihin. Ne oli paketoitu lopuksi kuluiltaan kalliiksi kapitalisaatiosopimukseksi.

Pankin sijoitusneuvoja oli aluksi suositellut koko salkun myymistä ja sijoittamista uudelleen vuoden 2013 syksyllä. Isä ei ollut suostunut, vaan oli tehnyt 150 000 euron sijoituksen. Myöhemmin osakkeita oli myyty vielä kolmeen otteeseen ja sijoitettu aina samaan sopimukseen. Pankki suositteli, että loputkin osakkeet myytäisiin.

Lehden mukaan Nordean sijoitusneuvo oli useallakin tapaa huono: Isä joutui maksamaan luovutusvoittoveroa noin 100 000 euroa, koska osakkeiden arvo oli vuosien saatossa noussut. Jotta hän selvisi veroista, oli hänen myytävä lisää osakkeita. Sijoitusten tuotto ei ollut yhtä hyvä kuin osakkeiden tuotto olisi ollut, jos niitä ei olisi myyty.

Omaisuus myös tullaan verottamaan kaksinkertaisesti, kun se aikanaan sitten siirtyy perikunnalle. Omaisuuden antaminen osakkeina olisi ollut perinnöllisille huomattavasti edullisempaa.

Pankki saa pankin tuotteisiin siirretyn omaisuuden hoidosta noin 10 000 euroa palkkiota vuosittain. Osakkeiden säilytyksestä ei olisi joutunut maksamaan lähes lainkaan.

Osakesäästäjien keskusliiton kunniapuheenjohtaja, professori Jarmo Leppiniemen mukaan iäkkäitä, osakkeita omistavia ihmisiä kutsutaan sijoitusneuvojen pakeille jatkuvasti. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.