HS: Sosiaali- ja terveysministeriössä työntekijöiden joukkopako – pahoinvoiva ilmapiiri johtanut kriisiin ja kymmeniin irtisanoutumisiin: "Ylikuormitus on ihan hysteeristä"

Sote-projektia vetävä Päivi Nerg: Säästöt eivät ole se tärkein tavoite vaan palveluiden saannin takaaminen 10:12

Sosiaali- ja terveysministeriössä tapahtuva lainvalmistelu on Helsingin Sanomien haastattelemien virkamiehien mukaan sekaisin. Lehden mukaan työntekijät kärsivät pahoinvoinnista ja uupumuksesta, ja ministeriöön on syntynyt kriisi. 44 ihmistä on irtisanoutunut ministeriöstä kuluneen vuoden aikana.

Katso videolta sote-projektia vetävän Päivi Nergin haastattelu!

Kovan paineen alla useita isoja lakihankkeita valmisteleva ministeriö kärsii "uupumuksesta, huonosta johtamisesta, tulehtuneesta ilmapiiristä ja tempoilevasta päätöksenteosta", Helsingin Sanomien jutussa kirjoitetaan.

Juttua varten on haastateltu 13 virkamiestä, jotka työskentelevät tai ovat työskennelleet ministeriössä noin vuoden sisällä.

Esimerkiksi lokakuussa STM:n virkamiesjohto päätti yllättäen olla esittelemättä uutta asiakas- ja potilaslakia.

Taustalla olivat HS:n mukaan työoloihin ja ministeriön johtajien toimintaan liittyvät ongelmat. Yksittäisiin virkamiehiin oli kohdistunut ylisuurta työtaakkaa, ja työilmapiiri on samanikaisesti ollut kyttäävä ja monella tapaa huono.

Sama ongelma on näkynyt myös pahoina uupumuksina.

Noin 400 työntekijästä 44 on lähtenyt vuoden 2018 aikana intranetissä olevan laskelman mukaan.

– Ylikuormitus ministeriössä on ihan hysteeristä, yli 20 vuotta STM:ssä toiminut Pia-Liisa Heiliö toteaa HS:lle.

Kansliapäällikkö: "Ihmiset ovat kyllä ajoittain ison työkuorman alla"

Haastateltavat eivät sysää vikaa poliitikoille, kuten sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilalle (sin.) tai perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle (kesk.), vaan ministeriön virkamiesjohdolle.

Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee kiistää sen, että virkamiesjohto olisi epäonnistunut. Hänen mukaansa ministeriön työtyytyväisyydessä on kuitenkin parannettavaa.

– Ihmiset ovat kyllä ajoittain ison työkuorman alla, mutta ongelmiin haetaan ratkaisuja koko ajan, Sillanaukee sanoo HS:lle.

Lue myös:

    Uusimmat