Mainos

HS: Seurakunnan leirit peruttiin Talvivaaran takia

Kajaanin evankelisluterilainen seurakunta ei järjestä lasten leirejä Sotkamon Kivijärvellä tänäkään kesänä, kertoo aamun Helsingin Sanomat. Syynä ovat Talvivaaran mangaani- ja sulfaattipäästöt vesistöön.

Myös viime kesänä seurakunta ja Kajaanin kaupunki peruivat leirejä ihottumavaaran vuoksi.

MTV3 uutisoi viime syksynä, että kesinä 2009 ja 2010 lapsille oli tullut poikkeuksellisen paljon iho-oireita Kivijärven rannan leiripaikalta. Suomen Luonto liitto kertoi eilen epäilevänsä, että Talvivaaran päästöillä saattaa olla yhteyttä iho-oireisiin.

Kajaanin seurakunnan kiinteistöpäällikkö Juha Vornanen sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, ettei seurakunta uskalla päästää lapsia enää uimaan järveen.

- Järvessä on liikaa mangaania, joten vettä ei uskalla käyttää myöskään löylyvetenä. Lisäksi järven pohjaan on kerrostunut raskaampaa sulfaattipitoista vettä. Sulfaattia on arviolta 3 000 milligrammaa litrassa. Se ei ole lähtenyt syys- ja kevätkierron mukana pois.

Kajaanin kaupunki on todennut Kivijärven uimakelpoiseksi. Vornasen mukaan kaupunki on mitannut vain järven sulfaattipitoisuuden, mutta ei metalleja ja sulfaatteja.

MTV3:n eilen haastattelema Kainuun ely-keskuksen ympäristögeologi Ilkka Haataja sanoo suhtautuvansa eoäilevästi siihen, että kaivos olisi voinut aiheuttaa iho-oireita. Hänen mukaansa ely-keskukseen ei ole tullut yhtään ilmoitusta iho-oireista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.