Mainos

HS: Sairaaloiden jonoissa hoitoa tarvitsemattomia potilaita

Sairaaloiden leikkausjonoista löytyy paljon potilaita, jotka eivät ole enää hoidon tarpeessa. Leikkausjonossa olevista potilaista jopa yli puolet on niin sanotusti vääriä potilaita eli sellaisia, jotka eivät todellisuudessa tarvitse leikkausta.

Aamun Helsingin Sanomien mukaan sairaalat ovatkinalkaneet purkaa leikkausjonoja muun muassa tutkimalla, kuinka moni jonottaja on oikeasti leikkauksen tarpeessa. Esimerkiksi Kuopion yliopistosairaalan suonikohjupotilaiden leikkausjono lyheni miltei kolmanneksen, kun potilaat kutsuttiin tutkimuksiin. Tarkastuksissa selvisi, että vuosia jonottaneet potilaat eivät nykyisten hoitosuositusten valossa tarvitse lainkaan leikkausta, sillä vaiva on lähinnä kosmeettinen.

Jonoista löytyy myös potilaita, jotka ovat jo hoidattaneet vaivansa muualla; eivät edes tiedä olevansa jonossa; ovat muuttaneet maasta tai kuolleet.

Kuntaliiton keräämien tietojen mukaan Suomen sairaaloissa tehtiin tämän vuoden tammi-huhtikuussa yli 2000 leikkausta vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Tästä huolimatta leikkausjonot eivät kasvaneet, vaan jonoissa oli lähes 2000 potilasta vähemmän kuin vuosi sitten.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.