Mainos

HS: Öljyvahinkojen torjunta on huteralla pohjalla

Itämeren suojelusopimuksen mukaan öljyntorjunta-aluksen pitäisi ehtiä Pohjanlahdelle kuudessa tunnissa. Tällä hetkellä matka saattaa kestää kaksi vuorokautta. Kolmannes torjunta-aluksista on ilman miehistöä.

Suomen valmius torjua öljyvahinkoja on heikentynyt huomattavasti. Suomen ympäristökeskuksen Syken mukaan Suomi ei enää kykene täyttämään Itämeren suojelusopimuksen tavoitteita.

Kolmannes öljyntorjunta-aluksista on ilman miehistöä, joten ne eivät pääsisi nopeasti apuun öljyvahingon sattuessa. Öljyntorjuntaan tarkoitettuja aluksia on yhteensä 15.

Torjunta-aluksen matka esimerkiksi Pohjanlahden perukkaan saattaisi kestää jopa kaksi vuorokautta, kun suojelusopimuksen mukaan paikalle pitäisi ehtiä kuudessa tunnissa.

- Jos Pohjanlahdella sattuu vahinko, siellä ei ole laivaa silloin, kun öljy on kerättävissä. Laiva tulee päivän kaksi liian myöhään, sanoo Syken yli-insinööri Kalervo Jolma.

Helsingin Sanomien mukaan aluksissa ei ole miehistöä, koska laivoille ei ole löytynyt työtä. Valtion omistamia aluksia käytettiin ennen muun muassa laivaväylien hoitoon, mutta kilpailutus on vienyt töitä muille yrityksille.

Myös ympäristöministeriö on huolestunut tilanteesta. Liikenne- ja viestintäministeriö puolestaan on sitä mieltä, että Suomen öljyntorjuntavalmius on kunnossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.