Mainos

HS: Nettipalvelu käy kauppaa vaaliäänillä

Joukko internetaktivisteja on avannut nettipalvelun, jossa kansalaiset voivat "vaihtaa" eduskuntavaaliääniään vaalipiiristä toiseen, kertoo Helsingin Sanomat.

Äänestä ketä haluat -palvelu tarjoaa mahdollisuuden äänestää ehdokasta, joka ei ole ehdolla äänestäjän omassa vaalipiirissä. Kyseessä on vaihtokauppa.

Palvelun avulla esimerkiksi Helsingissä asuva ihminen voi vaihtaa äänensä vaikka Uudenmaan vaalipiirissä äänestävän ihmisen kanssa. Uudenmaan vaalipiirin alueella asuva henkilö voi siis äänestää Helsingissä.

Yksi palvelun kehittäjistä, Jani Halme, sanoo, että kyseessä on postmoderni nettisaitti. Äänestä ketä haluat -palvelu ei kuitenkaan takaa, että vaihtokaupan osapuolet pitävät sopimuksen. Halme luottaa sopimusten pitämisessä suomalaisten rehellisyyteen.

Vaalisalaisuus ei turvassa

Palvelussa pyydetään jokaista käyttäjää kunnioittamaan vaalisalaisuutta. Käytännössä sen takaaminen ei ole mahdollista.

Palvelussa on mukana myös "vakaumusfiltteri", eli voit määrittää puolueet, joita et ole valmis äänestämään toisen äänellä.

Sivuston kehittäjillä on Halmeen mukaan vilpitön pyrkimys äänestysaktiivisuuden nostamiseen. Palvelu oli pystyssä viimeksi vuoden 2003 eduskuntavaaleissa. Silloin se herätti kritiikkiä, mutta mitään toimia palvelun sulkemiseksi ei syntynyt.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.