Mainos

HS: Helsingin lahjusjutun epäillyt syyttävät YIT:tä pimeästä palkanmaksusta

Helsingin rakennusvirastoa koskevan lahjusskandaalin epäillyt syyttävät rakennusyhtiö YIT:tä pimeästä palkanmaksusta, uutisoi Helsingin Sanomat.

Esitutkintamateriaalista käy ilmi, että esitutkinnassa kuulusteltujen YIT:n työntekijöiden mukaan pimeä palkanmaksu on ollut yhtiössä normaali käytäntö, lehti kirjoittaa. Esimerkiksi ylityökorvausten puuttumista olisi korvattu käteismaksuilla.

Rakennusliiton puheenjohtajan Matti Harjuniemen mukaan väite pimeästi maksetuista palkoista kuulostaa oudolta. Hän kommentoi asiaa STT:lle yleisesti. 

Isojen yritysten on varsin vaikeaa maksaa palkkoja pimeästi omille työntekijöilleen, Harjuniemi sanoo. 

-Ei se maksuliikenne ole yhden ihmisen takana. Firman palkkahallintojärjestelmä ei anna mahdollisuutta sille, että omalle väelle maksettaisiin palkkaa pimeästi. 

YIT: Aukoton kontrolli mahdotonta

Asiasta on Helsingin Sanomien mukaan kertonut muun muassa YIT:llä työskennellyt työpäällikkö, joka on yksi Helsingin lahjusjutun pääepäiltyjä. Häntä epäillään törkeästä lahjuksen antamisesta sekä törkeästä petoksesta.

Rikoksesta epäiltyjen entisten työntekijöiden mukaan palkkoja on maksettu myös aiheettomina matkalaskuina.  

 

YIT:n ylintä johtoa ei epäillä rikoksesta. YIT:n Toimitilat-liiketoimintaryhmän johtaja Timo Lehmus kommentoi HS:lle, että YIT tuomitsee rikollisen toiminnan, mutta aukoton kontrollijärjestelmä on mahdoton.  

Rakennusliiton mukaan alihankintaketjun kontrolloiminen on hankalaa. 

-Sen, että alihankkijoiden työntekijöille maksetaan palkkaa pimeästi, olen tiennyt jo vuosikymmenten ajan. Näin menetellään monessa isossa firmassa, sanoo liiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas STT:lle. 

Myös Suokas pitää epätodennäköisenä, että isoissa firmoissa maksettaisiin palkkoja pimeästi omalle väelle. 

-Isoilla yrityksillä on hyvä luottamusmiesjärjestelmä. He pystyvät seuraamaan, mitä yrityksessä omille työntekijöille tapahtuu. En usko, että pimeää palkanmaksua voi siellä juurikaan tapahtua, Suokas toteaa.   

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.