Mainos

HS: Finnvera ei anna takausta Turun STX-telakalle

Turun STX-telakka on työ- ja elinkeinoministeriön tulkinnan mukaan kriisiyhtiö, jonka lainoille valtion erityisrahoitusyhtiö Finnvera ei voi antaa takausta, uutisoi Helsingin Sanomat. Ilman takausta telakka voi menettää kaksi jo sovittua alustilausta.

Suomen hallitus päätti ennen joulua, ettei Suomi anna STX Finlandille sen pyytämää 50 miljoonan euron pääomalainaa. Tämän jälkeen Turun telakka hävisi kilpailun Royal Caribbean -varustamon luksusristeilijästä. Se rakennetaan Turun sijaan STX:n telakalla Ranskan Saint Nazairessa. Tilaukseen sisältyy mahdollisuus myös toisen aluksen rakentamisesta.

Turun telakka on sen sijaan saanut jo kaksi tilausta autolautoista TUI Cruisesille, joista ensimmäisen tuotanto on aloitettu. Molempien rakennusaikainen rahoitus on kuitenkin vielä kesken.

Helsingin Sanomien mukaan Finnvera tulkitsee STX Finlandin nyt kriisiyhtiöksi, jolle ei voi EU:n tukisäännösten mukaan antaa rahoitusta.

– Käymme yhä edelleen keskusteluja Finnveran ja muiden mahdollisten rahoittajien kanssa, sanoo STX Finlandin varatoimitusjohtaja Jari Anttila.

Arvokasta tietotaitoa myyntiin?

Ilman lainatakausta yhtiön on vaikea saada lainaa markkinoilta. Yhtiön kassassa ei ole riittävästi varoja laskujen maksamiseen.

Jos STX Finlandin korealainen pääomistaja kieltäytyy rahoittamasta tytäryhtiötään, HS:n tulkinnan mukaan STX Finland joutuu myymään omaisuuttaan. Arvoikkaimpia ovat maailman johtaviin jäälaboratorioihin lukeutuva Aker Arctic Technology sekä hyttejä valmistava STX Finland Cabins.

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK ilmoitti eilen odottavansa hallitukselta toimia kahden TUI-Cruisesin laivan ja 800 miljoonan euron tilauksen rahoituksen varmistamiseksi. SAK:n mielestä valtion pitäisi nyt koota kotimainen omistajaryhmä takaamaan meriteollisuuden jatkuminen Suomessa. Omistajaryhmässä olisi SAK:n mukaan yksityisiä sijoittajia ja valtion sijoitusyhtiö Solidium.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.