HS: EU tiennyt jo pitkään nettiyritysten vuodoista USA:lle

Euroopan unioni on keskustellut Yhdysvaltojen kanssa jo pitkään tietovuodoista, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Asiasta kertoo lehdelle oikeusasioista vastaavan komissaarin Viviane Redingin kanslia.

Lehden mukaan EU on tiennyt jo hyvän aikaa, että Yhdysvaltain viranomaiset pyytävät jatkuvasti yhdysvaltalaisilta internetyrityksiltä käyttäjätietoja EU:n kansalaisista.

Komissaari Redingin tiedottaja kertoo Helsingin Sanomille, että ongelmasta on keskusteltu "huonolla menestyksellä" Yhdysvaltain viranomaisten kanssa jo kaksi vuotta.

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) kommentoi lehdelle olevansa yllättynyt yhdysvaltalaisviranomaisten tietopyynnöistä sekä myös siitä, että komissio on tiennyt asiasta.

Haglund kertoo lehdelle, että hänen tietääkseen Suomea ei ole informoitu asiasta.

Parlamentti kuumeni USA:n urkinnasta

EU-parlamentin täysistunnossa Strasbourgissa puolestaan kuultiin tänään ankaria moitteita ja uhkauksia Yhdysvaltoja kohtaan meppien lämmettyä urkintapaljastuksista.

Osa europarlamentaarikoista katsoi, että EU on antanut jo vuosien ajan liikaa periksi Yhdysvaltojen vaatimuksille päästä käsiksi EU-kansalaisia koskeviin tietoihin. Käytännössä amerikkalaisviranomaiset voivat urkkia EU-kansalaisista vapaasti tietoja tavalla, joka olisi näiden kotimaissa laitonta toimintaa.

Yhdysvaltoja uhattiin nykyisten pankki- ja matkustajatietojen vaihtoa koskevien sopimusten purkamisella samalla kun EU on parhaillaan uusimassa omaa tietosuojalainsäädäntöään. Sopimukset Yhdysvaltain kanssa tulivat voimaan vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen.

– Meidän on otettava askel taaksepäin ja sanottava selväsanaisesti: emme halua massaurkintaa, vaati vihreä saksalaismeppi Jan Philipp Albrecht.

Hän toimii esittelijänä EU:n tietosuojalainsäädännön uusimista koskevassa paketissa, jonka on määrä tulla voimaan ensi vuonna.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat