Mainos

HRW: Aktivisteja siepataan ja toimittajia häiritään Krimillä

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch syyttää Krimin itsepuolustusjoukkoja ja puolisotilaallisia ryhmiä sieppauksista ja hyökkäyksistä. Kohteena ovat aktivistit sekä toimittajat.

Joukot ovat järjestön mukaan siepanneet ainakin kuusi aktivistia, jotka ovat olleet mukana entisen hallinnon kaataneessa Euromaidan-liikkeessä.

Itsepuolustusjoukot ovat myös ahdistelleet useita toimittajia ja hyökkäilleet näiden kimppuun.

Krimillä Sevastopolissa oleva toimittajamme Mirja Sipinen kertoo kuulleensa huhuja toimittajien häirinnästä:

– Olen kuullut, että joitakin toimittajia olisi häiritty ja häiritsijät olisivat kodinturvajoukkoja. On kuitenkin vaikea sanoa, mikä totuus asiassa on. En tiedä, ovatko toimittajat menneet esimerkiksi kiellettyihin paikkoihin ja mitä se häirintä käytännössä tarkoittaa.

Sipisen mukaan Krimille on saapunut suuri joukko kansainvälisiä toimittajia ja vaalitarkkailijoita seuraamaan huomista kansanäänestystä. Äänestyksellä krimiläiset päättävät, haluavatko he liittyä Venäjään.

– Tunnelma Sevastopolin kaupunkialueella on varsin rauhallinen ja odottava. Kukaan ei oikeastaan tiedä, mitä tapahtuu kansanäänestyksen jälkeen, Sipinen kuvailee.

– Kaupunkien ulkopuolella näkyy enemmän sotilaallinen aktiviteetti. Meidän automme pysäytettiin kerran Simferopolin ja Sevastopolin välillä, kun pitkäpartaiset, armeija-asuihin pukeutuneet miehet tarkastivat kaikki ohikulkevat autot. Kävi ilmi, että he olivat serbialaisia sotilaita, jotka olivat vapaaehtoisina tien varressa suojaamassa venäläisiä ja krimiläisiä ”terrori-iskuilta”. Erikoinen tunnelma täällä kieltämättä on, mutta toistaiseksi en ole kummassakaan kaupungissa törmännyt mihinkään väkivaltaisiin yhteenottoihin.

Krimin äänestyspaikat ovat huomenna auki kello 8-20 välillä, ja äänestystuloksia odotetaan kello 2 maissa aamuyöllä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.