HPY ei saanut haluaamaansa Radiolinjasta

Helsingin Puhelin ei onnistunut saamaan Radiolinjan omistuksesta tavoittelemaansa kahta kolmasosaa. Pääsyy on se, että puhelinyhtiöiden konsortio ei hyväksynyt HPY:n tarjousta. Konsortion tekemä tarjous ei puolestaan kelpaa HPY:lle.

HPY:n toimitusjohtajan Matti Mattheiszenin mukaan konsortion yhteinen vastaustapa poikkesi hinnaltaan ja muilta ehdoiltaan niin paljon HPY:n tarjouksesta, ettei HPY aio edes jatkaa neuvotteluja kyseisestä ehdotuksesta. Finnet-ryhmään kuuluvista 45 maakunnallisesta puhelinyhtiöstä konsortiossa oli mukana 28. HPY lähetti marraskuussa tytäryhtiönsä Radiolinjan muille omistajille kirjeen, jossa se tarjosi Radiolinjan osakkeista 250000 markkaa kappaleesta. Valtaosa tarjouksen saaneista oli maakunnallisia puhelinyhtiöitä, jotka omistavat Radiolinjasta vajaat 35 prosenttia.

Kirjeen saivat myös Radiolinjan ns. suursijoittajat, jotka omistavat kymmenisen prosenttia yhtiöstä. Perjantaina, kun tarjouksen voimassaoloaika päättyi, tarjouksen oli hyväksynyt sellainen joukko vähemmistöomistajia, joiden omistusosuus Radiolinjan A-osakkeista on noin yhdeksän prosenttia. Tarjous koski 16-17:ää prosenttia Radiolinjan omistuksesta. Toimitusjohtajan arvion mukaan noin puolet yhdeksän prosentin potista edustaa maakunnallisia puhelinyhtiöitä ja puolet ns. suursijoittajia.

Pörssiyhtiöt eivät myy

Osa maakunnallisista puhelinyhtiöistä ei tehnyt minkäänlaista esitystä HPY:lle. Pois jäivät mm. pörssissä oleva Tampereen Puhelin, joka omistaa noin viisi prosenttia Radiolinjasta sekä toinen pörssiyhtiö Keski-Suomen Puhelin. Sen sijaan muista isommista puhelinyhtiöistä mm. Oulun Puhelin ja Vaasan Puhelin hyväksyivät HPY:n tarjouksen. Mattheiszen uskoo, että myyntihalukkuudestaan HPY:n ehdoilla ilmoittaneiden kanssa kaupat toteutuvat ja yhtiön omistus Radiolinjasta nousee noin 60 prosenttiin.

HPY:n intresseissä oli nostaa omistusosuus runsaasta 50 prosentista 67 prosenttiin, kahteen kolmasosaan. Näin HPY olisi pystynyt itse muuttamaan Radiolinjan yhtiöjärjestystä, jota se nyt pitää hankalana. Yhtiöjärjestys sisältää mm. lunastuslausekkeen, jolla yhtiön vanhat omistajat voivat halutessaan estää osakkeen siirtymisen uudelle omistajalle lunastamalla sen sovitulla kauppahinnalla itselleen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat