Mainos

HPV-rokotehuhut jarruttavat rokoteintoa

20:48

Vantaan Hämeenkylän koulussa pistettiin maanantaina yläkoulun tyttöjä HPV-rokotteella. Rokote suojaa papilloomavirukselta, joka aiheuttaa kohdunkaulan syöpää.

HPV-rokotteen ottaminen on vapaaehtoista ja siitä on kieltäytynyt noin neljännes rokotettavista. Koulun terveydenhoitajan mukaan netissä pyörineet huhut ovat askarruttaneet oppilaiden vanhempia ja näin vaikuttanut osalla myös rokotushaluttomuuteen.

- Kyllä aika paljon väärää uskomusta ja väärää luuloa liittyy tähän rokotteeseen. Osa on tullut kyselemään ovelle näiden huhujen paikkaansapitävyyttä. Muun muassa lapsettomuus on mietityttänyt. Osa on pelännyt jopa kuolemista tämän rokotteen kohdalla, kertoo terveydenhoitaja Riikka Rekonen.

Rokotekattavuus kuitenkin 70 prosenttia

Huhuilta on pyritty katkaisemaan siivet aktiivisella tiedottamisella. THL on lähettänyt rokotusikäisten tyttöjen vanhemmille kirjeen. Myös Vantaan Hämeenkylän koulu on tiedottanut sekä vanhempia että tyttöjä. Tehokkaan tiedottamisen ansiosta rokotekattavuuden uskotaan saavuttaneen 70 prosentin tason.

- Kannattaa se oma päätös perustaa tutkittuun tietoon eikä netissä liikkuviin juoruihin tai kohujuttuihin. Tiedonsaanti on varmasti lisännyt rokotekattavuutta, sanoo Riikka Rekonen.

Vaikka neljännes on jättänyt rokotteen ottamatta, oli rokotteen ottaminen yläkoulun kahdeksatta luokkaa käyvälle Linda Roosille helppo.

- Se oli aikaa selvää alusta saakka että otan sen. Äiti on vielä syöpäyhdistyksessä töissä ja se tietää tästä syövästä ja sanoi, että kyllä se kannattaa ottaa, sanoo Linda Roos.

Yhdellä pistoksella ei HPV-rokotteesta selviä, sillä hyvän suojan saavuttamiseen tarvitaan kolme rokoteannosta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.