Mainos

Hovioikeus: Valtion maksettava vangeille tuhansien korvaukset tarkkailuhaalarin käytöstä

Helsingin hovioikeus on määrännyt valtion maksamaan korvauksia tarkkailuhaalarin käytöstä kolmelle vangille. Korvaussummat ovat suuruudeltaan 2 000–3 000 euroa.

Vangit joutuivat vankilan eristämistarkkailussa ollessaan käyttämään tarkkailuhaalaria, vaikka haalarin käytöstä ei ollut tuolloin säädetty laissa. Myöhemmin tarkkailuhaalarin käytöstä on lisätty säännös vankeuslakiin.

Tarkkailuhaalarin tarkoituksena on, että eristyksessä oleva vanki ei voi hävittää tai piilottaa mahdollisesti kehossaan kuljettamiaan huumeita. Haalari on lukittu siten, että vanki ei voi riisua sitä itse. Haalaritarkkailussa oleva vanki käy vessassa valvonnan alaisena.

Hovioikeuden ratkaisemien kanteiden taustalla oli Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisu vuodelta 2014. Ihmisoikeustuomioistuin velvoitti Suomen valtion maksamaan tarkkailuhaalarin käytöstä 3 000 euron korvaukset kahdelle suomalaisvangille.

Nyt käsitellyistä kolmesta tapauksesta kahdessa käräjäoikeus oli hylännyt vangin korvausvaatimuksen. Yhden vangin vaatimus oli hyväksytty käräjäoikeudessa. Tarkkailuhaalarin käyttö oli kestänyt lyhimmillään 14 tuntia ja pisimmillään kuusi vuorokautta.

Hovioikeuden mukaan se, että tarkkailuhaalarin käytöstä nykyisin säädetään laissa, ei poista vahingonkorvausvelvollisuutta.Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.