Hovioikeus tuomitsi Uotit vankilaan

Julkaistu 30.03.2001 22:47(Päivitetty 25.01.2011 12:43)

Helsingin hovioikeus on tuominnut Kari ja Jussi Uotin vankilaan talousrikoksista.

Helsingin hovioikeus on tuominnut liikemiesveljekset Kari ja Jussi Uotin ankariin vankeusrangaistuksiin ja yli 80 miljoonan markan vahingonkorvauksiin talousrikoksista. Kari Uoti, 38, sai rahanpiilotusjutusta hovioikeudessa kuusi vuotta ja Jussi Uoti, 36, viisi vuotta kahdeksan kuukautta vankeutta. Hovioikeus määräsi Uotit heti vangittaviksi ja toimitettaviksi vankilaan rangaistustaan kärsimään. Suomessa asuva Kari Uoti ja Sveitsissä asuva Jussi Uoti vastasivat syytteisiin vapaalta jalalta.

Jussi Uoti on asunut pitkään Sveitsissä, mutta MTV:n uutiset on tavoittanut hänet Espanjasta. Hänestä annettiin tänään kansainvälinen etsintäkuulutus. Uoti pitää tuomiotaan käsittämättömänä.

Sekä rangaistukset että korvaukset kovenivat selvästi käräjäoikeuden määräämistä. Korvaukset ovat juosseet 16 prosentin viivästyskorkoa jo vuosia, joten koroista kertyy kymmenien miljoonien markkojen lisälasku. Jutussa oli kyse muun muassa 49 miljoonan markan voitosta, jonka Uotit nostivat, kun he vuonna 1993 myivät Interbankin osakkeensa 74 miljoonalla markalla. He piilottivat Interbank-rahoja monimutkaisilla yritysjärjestelyillä veroparatiiseihin, joissa velkojat eivät päässeet niihin käsiksi. Suuri osa rahoista on myös jäänyt kateisiin.

Hovioikeuden mukaan on ilmeistä, että Kari ja Jussi Uotilla on yhä hallussaan yhtiöistä rikoksilla siirrettyjä varoja. Vankeusrangaistukset nousivat parilla vuodella Helsingin käräjäoikeuden tammikuussa 1999 tuomitsemista. Kari Uoti sai käräjäoikeudessa neljä vuotta ja Jussi Uoti neljä vuotta kaksi kuukautta vankeutta. Hovioikeus hyväksyi molempien osalta tukun syytteitä, jotka käräjäoikeus oli hylännyt.

Liuta rikoksia

Hovioikeus luki kummankin Uotin syyksi toistakymmentä rikosta, jotka olivat törkeitä veropetoksia, velallisen epärehellisyyksiä ja avunantoja kirjanpitorikoksiin. Hovioikeus perusteli ankaria tuomioita sillä, että kyse oli huomattavan laajasta, vakavasta ja suunnitelmallisesta talousrikollisuudesta, jolla Uotit tavoittelivat itselleen suurta taloudellista hyötyä. Oikeudenkäynnin nostattamaa julkisuutta hovioikeus ei pitänyt tuomioita alentavana seikkana. Hovioikeuden mielestä julkisuus oli asian laatu huomioon ottaen ennalta-arvattava ja säännönmukainen seuraus.

Uotien lisäksi heitä rikoksissa auttanut 47-vuotias konsultti tuomittiin kahden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Käräjäoikeudessa hän selvisi vuoden ja neljän kuukauden ehdollisella. Tuomio tuli avunannoista törkeisiin veropetoksiin, velallisen epärehellisyyksiin, kirjanpitorikoksiin sekä rekisterimerkintärikoksiin.

Konsultti joutuu osallistumaan vahingonkorvauksiin yhdessä Uotien kanssa neljän miljoonan markan osalta. Lisäksi yksi syytetty sai kuuden kuukauden ehdollisen tuomion kirjanpitorikoksesta. Kahden vastaajan avunantosyytteet hylättiin molemmissa oikeusasteissa. Yksi syytetty menehtyi kesken prosessin.

Lisälasku 30 mmk

Käräjäoikeus ei toissavuotisella päätöksellään määrännyt Uoteja vangittaviksi, mikä herätti julkisuudessa ihmetystä, koska tuomiot olivat jo silloin kovat. Käräjäoikeus perusteli ratkaisuaan muun muassa Uotien perheellisyydellä eikä pitänyt todennäköisenä, että he pakoilisivat oikeutta. Uotien maksettavaksi tuomitut vahingonkorvaukset nousivat, koska hovioikeus hyväksyi aiemmin hylättyjä syytteitä. Heidän edellytetään maksavan entisten yhtiöidensä konkurssipesille eli velkojilleen yhteensä 81 miljoonaa markkaa korkoineen, kun käräjäoikeudessa summa oli vajaat 50 miljoonaa. Korvaukset on maksettava varoista, jotka eivät kuulu näiden yhtiöiden konkurssipesiin.

Kari Uoti on yksinään vastuussa 8,9 miljoonasta markasta, lopuista korvauksista veljekset vastaavat yhdessä. Hovioikeus tuomitsi molemmat Uotit myös menettämään sotilasarvonsa. Kari Uoti oli aliluutnantti ja Jussi Uoti alikersantti.

(MTV3-STT)

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa