Mainos

Hovioikeus: Syöpäpotilas kuoli ylilääkärin huolimattomuuden takia

Kainuun keskussairaalan kirurgian ylilääkärinä toiminut mies on tuomittu kuolemantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta 50 päiväsakkoon. Itä-Suomen hovioikeus päätyi tänään antamassaan tuomiossaan samalle kannalle kuin Kainuun käräjäoikeus.

Ylilääkärin tarkoituksena oli poistaa yli 80-vuotiaalta naiselta syöpäkasvain vuoden 2008 lopussa. Leikkausta edeltävänä päivänä ylilääkärillä oli käytössään naisen potilasasiakirjat ja röntgenkuvat.

Leikkauspäivänä ylilääkäri poisti kuitenkin kasvaimelta näyttäneen kudoksen paksusuolesta, minkä jälkeen hän sulki leikkaushaavan. Kun ylilääkäri tutki potilasasiakirjoja, hän huomasikin diverttikelin, eli umpipussin. Virheen tajuttuaan ylilääkäri olisi halunnut poistaa oikean kasvaimen, mutta potilas oli jo heräämisvaiheessa.

Uusi leikkaus pystyttiin tekemään vasta reilun viikon päästä ensimmäisestä leikkauksesta, eli 8. tammikuuta 2009. Tuolloin lääkäri poisti oikean syöpäkasvaimen. Potilas menehtyi vajaan kuukauden jälkeen toisesta leikkauksesta.

Oikeus katsoo, että potilaalle suoritettu toinen leikkaus ja siitä aiheutunut kuolema ovat aiheutuneet ylilääkärin huolimattomuudesta. Itä-Suomen hovioikeus katsoo, että potilaan kuolema olisi voitu välttää, jos ylilääkäri olisi toiminut ensimmäisellä leikkauskerralla oikein.

Ylilääkäri tuomittiin 50 päiväsakkoon, joka teki hänen tuloillaan 5 650 euroa. Tämän lisäksi Kainuun maakunta -kuntayhtymä joutuu maksamaan hautaus- ja sairaalakuluja reilut 8 000 euroa.

Tämän lisäksi ylilääkäri ja maakunta joutuvat maksamaan käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa syntyneitä oikeuskuluja noin 10 000 euron edestä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.