Mainos

Hovioikeus mitätöi neljä Urpo Lahtisen testamenttia

Helsingin hovioikeus on julistanut pätemättömiksi neljä kustantaja Urpo Lahtisen vuosina 1991 ja 1992 tekemää testamenttia. Niiden mitätöimistä oli vaatinut Urpo Lahtisen poika Jeppe Lahtinen.

Jeppe Lahtisen mielestä hänen vuonna 1991 halvaantunut isänsä ei sairautensa vuoksi ollut kykenevä laatimaan testamentteja. Testamenteista kaksi oli tehty Urpo Lahtisen perustaman säätiön hyväksi ja yksi Urpo Lahtisen puolison Maija-Liisa Lahtisen hyväksi. Yhdessä testamentissa varatuomari Pekka Paavola oli määrätty testamenttien toimeenpanijaksi ja pesänselvittäjäksi.

Lehtikustantaja Urpo Lahtinen kuoli vuonna 1994 ja jätti jälkeensä suuren omaisuuden. Perinnöstä on kiistelty vuosia eri oikeusistuimissa. Kuolinpesä on käytännössä tyhjentynyt Urpo Lahtisen ja hänen ensimmäisen vaimonsa Hymy Lahtisen avioeroon liittyvän osituksen vuoksi. Kymmenkunta vuotta kestäneen prosessin aikana pesän varat ovat siirtyneet viivästyskorkoina Hymy Lahtiselle.

Maija-Liisa Lahtinen on ilmoittanut pyytävänsä korkeimmalta oikeudelta valituslupaa Helsingin hovioikeuden ratkaisusta. Maija-Liisa Lahtisen näkemyksen mukaan Urpo Lahtinen oli sairaudestaan huolimatta kykenevä tekemään oikeustoimia. Urpo Lahtinen oli myös hankkinut lääkäreiltään kirjalliset arviot oikeudellisesta toimikyvystään.

Helsingin käräjäoikeus antoi testamenteista päätöksen syksyllä 1999. Käräjäoikeus julisti pätemättömiksi kaksi vuonna 1992 tehtyä testamenttia. Ne olivat Urpo ja Maija-Liisa Lahtisen keskinäinen testamentti sekä testamentti, jolla varatuomari Pekka Paavola oli määrätty määrätty testamenttien toimeenpanijaksi ja pesänselvittäjäksi. Käräjäoikeus hylkäsi kanteen vuonna 1991 tehtyjen kahden testamentin osalta. Näissä testamenteissa edunsaajana oli Lahtisen perustama säätiö.

Hovioikeus julisti myös vuonna 1991 päivätyt testamentit pätemättömiksi. Maija-Liisa Lahtinen, Urpo ja Maija Lahtisen Säätiö ja varatuomari Pekka Paavola joutuvat maksamaan Jeppe Lahtisen oikeudenkäyntikuluja. Niiden yhteismäärä käräjä- ja hovioikeudessa on yli 270 000 euroa.

Urpo ja Maija Lahtisen säätiö ylläpitää Ylöjärvellä toimivaa kotimuseota Villa Urpoa. Museossa on esillä Urpo Lahtisen keräämä arvokas taidekokoelma. Toistaiseksi ei tiedetä, miten testamentteja koskeva päätös vaikuttaa säätiön ja museon toimintaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.