Mainos

Hovioikeus lievensi Hakan rikosvyyhdin päätekijöiden tuomioita

Suurin osa Hakan rikosvyyhdissä tuomittujen rangaistuksista on lieventynyt hieman Helsingin hovioikeudessa. Kiinteistöyksikön johtajan ja hänen alaisensa todettiin myyneen konkurssipesän kiinteistöjä pilkkahintaan vuosina 1996-1998.

Hovioikeus pui pitkässä oikeuskäsittelyssä tapausta, jossa tuomitut hyödynsivät rakennusalan kaikkien aikojen suurinta konkurssipesää. Oikeudessa käytiin läpi useita kokonaisuuksia, joissa myytiin tai vaihdettiin yhteensä lähes sata kohdetta.

Molempien päätekijöiden tuomiot putosivat neljällä kuukaudella. Miehet tuomittiin myös hovissa lukuisista kiinteistökaupoista, joita oikeus piti törkeinä petoksina. Hovioikeus piti rikollisina vain kauppoja, joissa omaisuutta myytiin selvästi alihintaan. Sen mukaan oli hyväksyttävää, että konkurssipesästä myytäessä hinnat jäivät tavallista alhaisemmiksi.

Johtaja tuomittiin lisäksi Haka-yhtiöiden perusteettoman laskutuksen hyväksymisestä. Toisen miehen katsottiin avustaneen rikoksessa.

Kolmas konkurssipesän edustaja sai puoli vuotta ehdollista vankeutta avunannosta yhteen törkeään petokseen. Käräjillä teosta tuli vain sakkoja.

Osa ostajien syytteistä kaatui

Hakan työntekijät puolustautuivat oikeudessa sillä, että lähipiirille myyminen oli pesissä yleinen kulttuuri. Huonommista kohteista haluttiin päästä hiljaisilla markkinoilla eroon nopeasti ja hinnalla millä hyvänsä. Pesien edustajan mukaan kiirettä myymiselle ei kuitenkaan ollut.

Vyyhdissä oli syytettynä kuusi ostajaa ja ostajayhtiöiden edustajaa, joista neljä tuomittiin hovissa ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Heistä kolmen tuomio aleni käräjäoikeuden määräämästä. Ankarin ehdollinen vankeustuomio on vuosi ja kuusi kuukautta.

Kahden käräjäoikeudessa tuomitun ostajan syytteet hylättiin kokonaan, joten valtion on maksettava heille kymmenientuhansien eurojen korvaukset oikeudenkäyntikuluista.

Hovioikeus katsoi ostajien maksaneen johtajalle yhteensä 36 000 euroa palkkioita halvalla myymisestä. Käräjäoikeus piti summaa yli tuplasti suurempana.

Tuomitut määrättiin korvaamaan aiheuttamansa vahingot. Kovimmat korvaukset, 1,3 miljoonaa euroa, lankeavat johtajalle. Ostajalle määrätty suurin korvaussumma on 600 000 euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.