Hovioikeus: Liedon rahakuljetusta ei yritetty ryöstää

Turun hovioikeus hylkäsi tänään kokonaan syytteet Liedon arvokuljetuksen törkeästä ryöstön yrityksestä. Se piti kuitenkin voimassa käräjäoikeuden tuomiot Suomen pankin pihalla tapahtuneesta arvokuljetuksen törkeästä ryöstöstä.

Päinvastoin kuin käräjäoikeus hovioikeus katsoi, että Liedossa ei tapahtunut törkeän ryöstön yritystä. Arvokuljetus ryöstettiin Suomen pankin pihalla 19. helmikuuta 2007, ja Liedon väitetty törkeän ryöstön yritys tapahtui 31. lokakuuta 2007.

Hovioikeus oli käräjäoikeuden kanssa yhtä mieltä siitä, että ryöstön yritys olisi alkanut, jos hautausmaalle kokoontuneet tekijät olisivat lähteneet autoillaan liikkeelle tarkoituksenaan tehdä ryöstö.

Hovioikeuden mukaan miehet lähtivät kuitenkin liikkeelle sen vuoksi, että havaitsivat poliisiautoja. Käräjäoikeus puolestaan oli katsonut, että liikkeelle lähdettiin ryöstön tekemiseksi.

Ryöstön valmistelu ei ole Suomessa laitonta mutta yrittäminen on.

Miehillä oli autoissaan erittäin vaarallisia aseita ja räjähteitä. Siitä hovioikeus tuomitsi heille ankarat rangaistukset.

Lievempiä rangaistuksia

Koska osa syytteistä hylättiin, lievenivät monen tuomitun rangaistukset. Ennallaan pysyi vain Anders Adalin seitsemän vuoden vankeustuomio, sillä häntä ei ollut alun perinkään tuomittu Liedon tapahtumista.

Anthony Batallan ja Matti-Mikael Sarenin yhdeksän ja puolen vuoden tuomiot lyhenivät kahdeksaan vuoteen ja kahteen kuukauteen. Tiit Kaljumäen seitsemän ja puolen vuoden tuomio lieventyi neljään vuoteen kahteen kuukauteen.

Kaikki Liedon tapahtumiin liittyvät avunantosyytteet hylättiin, koska mitään rikosta ei ollut tapahtunut.

Käräjäoikeus oli tuominnut Juho Junttilan neljän ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen avunannosta molempiin rikoksiin. Nyt hänen tuomionsa lieveni kolmeen vuoteen.

Mikael Malmbergin viiden ja puolen vuoden vankeusrangaistus Liedon törkeän ryöstön yrityksestä lieveni ampuma-aserikoksista tuomittuun kahden ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen.

Tommi Rantasen neljän vuoden tuomio koveni puolella vuodella. Hänet hovioikeus katsoi Turun ryöstön tekijäksi, vaikka käräjäoikeus oli tuominnut hänet vain avunannoista.

Erkki Sahlströmin tuomio lieveni kolmesta vuodesta ja kahdeksasta kuukaudesta kahteen vuoteen ja kymmeneen kuukauteen.

Iba Sevebjörkin viiden ja puolen vuoden tuomio lyheni kahteen ja puoleen vuoteen. Kahden ehdollista vankeutta saaneen syytteet hylättiin ja yhden ehdollinen tuomio lyheni.

Puheenjohtaja eri mieltä

Turun hovioikeuden ratkaisun tekivät hovioikeudenneuvokset Allan Ahnger,Eeva Perho ja Seija Uitto. Puheenjohtaja Ahnger oli enemmistön kanssa eri mieltä Liedon syytteiden hylkäämisperusteissa.

Ahngerin mielestä ryöstön yritys ei olisi alkanut edes, jos autoilla olisi lähdetty liikkeelle ryöstön tekemiseksi. Vasta arvokuljetusautolle saapuminen ryöstön aloittamiseksi ja toimet väkivallalla uhkaamiseksi tai sen käyttämiseksi olisivat merkinneet törkeän ryöstön yritystä.

Lisäksi puheenjohtaja olisi hylännyt yhden tuomitun syytteet ryöstöstä, sillä hänestä näyttö ei riittänyt tuomitsemiseen.

(19.12.)

Lue myös:

    Uusimmat