Mainos

Hovioikeus kumosi syytökset lääninpoliisineuvosta vastaan

Itä-Suomen hovioikeus kumosi tänään Kuopion käräjäoikeuden päätöksen, jolla lääninpoliisineuvos Mikko Varis oli tuomittu ehdolliseen vankeuteen huumaantuneena ajamisesta ja liikenteen vaarantamisesta. Hovioikeuden mukaan jäi näyttämättä, että Varis olisi tahallaan tai tuottamuksesta syyllistynyt rikoksiin. Epäselvissä tapauksissa asia on ratkaistava syytetyn eduksi.

Varis ajoi vuosi sitten autolla Joensuusta Kuopioon, kunnes poliisi pysäytti epävarman ajon. Hänen veressään todettiin iso määrä nukahtamislääkettä. Käräjäoikeus totesi toukokuussa Variksen nauttineen lääkettä, jonka vaarallisuudesta liikenteelle hän oli tietoinen.

Hovioikeus viittasi päätöksessään mm. toksikologian dosentti Matti Vilukselan lausuntoon, jonka puolustus oli toimittanut HO:lle. Kansanterveyslaitoksessa työskentelevä Viluksela katsoi, että että Variksen käyttämät muut lääkeaineet ja greippimehu ovat hidastaneet tsolpidemi-unilääkkeen poistumista elimistöstä. Lisäksi oli täysin mahdollista, että lääkkeen hajoaminen elimistössä oli keskimääräistä hitaampaa Variksen perinnöllisten ominaisuuksien takia.

Alioikeuskäsittelyssä toinen Kansanterveyslaitoksen tutkija, dosentti Timo Seppälä oli todistunut päinvastaista. Hänen mukaansa kyse ei voinut olla lääkkeiden yhteisvaikutuksesta.

Kihlakunnansyyttäjä Pertti Korholin ilmoitti, että hän hakee muutoksenhalulupaa korkeimmalta oikeudelta. Syyttäjä haluaa KKO:n käsittelevän asian tai palauttavan sen hovioikeuden suulliseen käsittelyyn.

Tehtävät ennalleen

Käräjäoikeus oli tuominnut Variksen 50 päivän ehdolliseen vankeuteen ja 5380 markan sakkoon. Alioikeuden tuomion jälkeen sisäministeriön poliisiosasto päätti, että Varis siirretään pois esimiestehtävistä Itä-Suomen lääninhallituksen poliisiosastolla Joensuussa.

Poliisijohtaja Kari Rantama ilmoitti tänään poliisin ylijohdon edellyttävän, että lääninhallituksen poliisiosasto ryhtyy toimenpiteisiin Variksen tehtävien ennalleen palauttamiseksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.