Mainos

Hovioikeus kumosi huippujuristin toisen talousrikossyytteen

Helsingin hovioikeus on hylännyt asianajaja Zacharias Sundströmin syytteen törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja kirjanpitorikoksesta.

Syytteet liittyivät asianajotoimiston konkurssiin noin kymmenen vuotta sitten.

Käräjäoikeus tuomitsi Sundströmin kaksi vuotta sitten vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Tänään hovioikeus vapautti Sundströmin kaikista seuraamuksista jutussa, sillä rikosten katsottiin tapahtuneen vasta sen jälkeen, kun Sundström oli jo eronnut toimistosta vuodenvaihteessa 1998-99. Lisäksi syyteoikeus asiassa oli osin vanhentunut.

Syyttäjä oli vaatinut Sundströmille sekä tämän yhtiökumppanille hovioikeudessa ehdotonta rangaistusta.

Sundströmin entisen yhtiökumppanin käräjäoikeus tuomitsi puolen vuoden ehdolliseen ja menettämään valtiolle yli 300 000 euroa rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä.

Veropetostuomio jäi voimaan

Hovioikeus sen sijaan piti voimassa Sundströmin tuomion törkeästä veropetoksesta, joka annettiin niinikään kaksi vuotta sitten. Ehdollinen tuomio on pituudeltaan neljä kuukautta 15 päivää.

Hovioikeuden mukaan Jerseyn saarella sijainneen trust-muotoisen yhteisön verotuksesta tosiasiassa päätettiin Suomessa. Yhtiö jätti ilmoittamatta vuonna 1999 saatuja tuloja ja sain näin yli 30 000 euron verohyödyt.

Sudström käytti yhtiössä todellista määräysvaltaa ja suhtautui näin välinpitämättömästi trustin velvollisuuteen ilmoittaa verotettavat tulot.

Sundström on nähty asianajajan tehtävissä monissa laajaa huomiota herättäneissä oikeudenkäynneissä. Hän on avustanut muun muassa suurlähettiläs Alpo Rusia, kun tätä epäiltiin vakoilusta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.