Mainos

Hovioikeus korotti HIV-tartuttajan linnatuomiota, syyte väkisinmakuusta nurin

HIV-infektiota sairastava henkilö oli syksyllä 1996 huumannut kumppaninsa ja pakottanut tämän sukupuoliyhteyteen. Kumppani sai yhdynnän seurauksena HI-viruksen. Lisäksi hän sai muita fyysisiä ja henkisiä vammoja, joista hän kärsi edelleen.

Asianomistaja teki rikosilmoituksen tapahtuneesta syksyllä kaksitoista vuotta myöhemmin, vuonna 2008.

Syyttäjä vaati käräjäoikeudessa vastaajalle rangaistusta väkisinmakaamisesta ja törkeästä pahoinpitelystä.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi lokakuussa 2010 vastaajan yhden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeästä pahoinpitelystä.Väkisinmakaamisen osalta syyte hylättiin vanhentuneena.

Vastaaja tuomittiin lisäksi maksamaan asianomistajalle korvauksia muun muassa kivusta ja särystä sekä pysyvästä haitasta.

Syyte väkisinmakaamisesta hylättiin

Sekä syyttäjä että asianomistaja valittivat tuomiosta hoviin ja tänään hovi antoi asiasta oman tuomionsa.

Hovioikeus korotti törkeästä pahoinpitelystä langetetun ehdottoman vankeustuomion yhden vuoden ja kuuden kuukauden mittaiseksi. Pysyvästä haitasta maksettavan korvauksen suuruudeksi hovi tuomitsi 45 000 euroa.

Syytteen väkisinmakaamisesta hovi kumosi vanhentuneena.

Tuomittu kiistää

Rikoksesta tuomittu kiisti hänelle luetut syytteet. Hänen mukaansa syytteet olisi pitänyt hylätä jo siitäkin syystä, ettei hän tapahtumahetkellä ollut vielä tietoinen HIV-infektiostaan. Siinäkin tapauksessa, että yhdyntä olisi tapahtunut, vastaajan mielestä epävarmaa on, kumpi tartutti kumman.

Hovioikeus kuitenkin hyväksyi käräjäoikeuden perustelut, joiden mukaan yhdyntä on tapahtunut ja vastaaja on tiennyt omasta HIV-infektiostaan ja sen vaarallisuudesta.

Tapaus liittyy vuosina 1995-2002 tapahtuneeseen rikoskokonaisuuteen, jossa sama vastaaja on Helsingin hovioikeuden tuomiolla heinäkuussa 2004 tuomittu 23 eri asianomistajaan kohdistuneista väkivalta- ja seksuaalirikoksista 10 vuoden 6 kuukauden vankeusrangaistukseen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.