Helvetin enkelien jengisyyte nurin hovissa – "jengirikoksen lainsäädäntöä täsmennettävä"

Lainsäädäntöä jengirikoksesta tulisi täsmentää ja lain esitöitä laajentaa, katsoo kihlakunnansyyttäjä Anna-Riikka Ruuth.

– Pykälä on varsin haastava ja viimeaikaisten oikeuden ratkaisujen perusteella näyttää siltä, että sen soveltaminen on edelleen aika vaikeaa, Ruuth sanoo.

Helsingin hovioikeus hylkäsi tänään käräjäoikeuden tavoin Helvetin enkelien syytteet osallistumisesta järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan. Ruuth on jutussa syyttäjänä. Viime viikolla Vantaan käräjäoikeus hylkäsi jengisyytteet liivijengi Bad Machinen jutussa.

Hovioikeuden mukaan jäi näyttämättä, että Espoossa majailevan Hells Angels MC Hellsingin tähtäimessä olisi ollut tehdä yksi tai useampi vakava rikos. Jengirikoksen tunnusmerkistö edellyttää rikosta tai yritystä tehdä rikos, jonka enimmäisrangaistus on vähintään 4 vuotta vankeutta.

Hovioikeuden mukaan esimerkiksi jengitilojen väijymiehen tehtävän hoitaminen oli ryhmän tavoitteiden edistämistä. Hovioikeus katsoi myös, että alaosaston jäsenet tukivat vankilassa olevia jäseniä taloudellisesti, mutta myönteinen suhtautuminen rikosten tekemiseen ei riitä näyttämään, että ryhmällä olisi rikollinen tavoite.

Syyttäjä katsoi alaosaston saaneen 1990-luvulla Helvetin enkelien jäsenyyden yhden jäsenen tekemän tapon ja toisen tekemän tapon yrityksen vuoksi. Oikeuden mukaan näillä rikoksilla ei ollut merkitystä, koska ne olivat tapahtuneet ennen alaosaston perustamista.

Oikeus: Liiveistä kuittaillut hakattiin

Vastaajia tuomittiin kuitenkin muun muassa väkivalta-, huume-, ase- ja petosrikoksista. Esimerkiksi kahden jengiläisen katsottiin pahoinpidelleen törkeästi miehen ravintolassa Rovaniemellä. Oikeus katsoi, että riidan syynä oli ilmeisesti uhrin kommentit tuomittujen jengiliiveistä. Tuomitut kiistivät liivikuittailun.

Vyyhdessä tuomittiin 14 vastaajaa. He kiistivät rikokset pääosin. Pisimmän tuomion, 2 vuotta ja 8 kuukautta ehdotonta vankeutta, sai Jouni Antero Pasanen, 31, muun muassa kahdesta törkeästä pahoinpitelystä. Oikeus katsoi Pasasen suuttuneen ja iskeneen puukolla reiteen miestä. Tuomittu ja uhri väittivät uhrin kaatuneen työmaalla harjateräkseen.

Hovioikeus katsoi, ettei mitään näistä rikoksista tehty jengin lukuun. 

Lue myös:

    Uusimmat