Hovioikeus alensi TJ Group -jutun oikeudenkäyntikuluja

Hovioikeuden mielestä valtiota ei voida velvoittaa korvaamaan kuluja täysimääräisesti, vaikka se hävisi oikeudenkäynnin.

Helsingin hovioikeus leikkasi selvästi TJ Groupin sisäpiirijutussa syytteistä vapautettujen johtajien oikeudenkäyntikuluja. Päätöksen mukaan valtio korvaa asianajopalkkioita vajaat 640 000 euroa, kun syytteessä olleet vaativat korvattavaksi yli 1,7 miljoonan kuluja.

Hovioikeuden mielestä valtiota ei voida velvoittaa korvaamaan kuluja täysimääräisesti, vaikka se hävisi oikeudenkäynnin. Päätöksessä muistutettiin myös, että oikeudenkäynnissä puolustuksen päätyön teki TJ Groupin asianajaja, johon muut asianajajat pystyivät tukeutumaan.

Hovioikeus alensi valtion maksettavaksi tulevia korvauksia puuttumalla syytteistä vapautettujen johtajien asianajajien tuntilaskutukseen ja kuluihin. Oikeus piti asianajajien kohtuullisena tuntiveloituksena 220:tä euroa, kun he olivat laskuttaneet jopa 270-280 euroa tunnilta.

Oikeus myös karsi asianajajien laskuista tarpeettomina pitämiään työtunteja. Lisäksi erittelemättömiä matkakuluja hylättiin, eikä faksi- ja sähköpostikulujakaan hyväksytty, sillä niiden katsottiin kuuluvan asianajotoiminnan yleiskuluihin.

Päätös johtaa siihen, että syytteistä vapautetut neljä TJ Groupin johtajaa ja Evli Pankki joutuvat maksamaan omasta pussistaan yli 60 prosenttia asianajajiensa laskuista. Juttua puitiin hovioikeudessa, kun syyttäjä piti käräjäoikeuden jo kertaalleen alentamia korvauksia ylimitoitettuina.

Käräjäoikeus vapautti TJ Groupin neljää johtajaa ja Evli Pankin sisäpiirijutun syyteistä viime vuoden tammikuussa. Viime heinäkuussa hovioikeus antoi kuitenkin kovat sisäpiirituomiot TJ Groupin pääomistajille Jyrki Salmiselle ja Tuomo Tilmanille.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat