Mainos

Hovioikeudelta sakot Helsingin poliisin löytötavaratoimiston johtajalle

Helsingin poliisin löytötavaratoimiston entisen johtajan tuomio pysyi ennallaan Helsingin hovioikeudessa. Aiemmin myös käräjäoikeus totesi hänen syyllistyneen virkavelvollisuuden rikkomiseen huutokauppaan liittyvissä epäasiallisuuksissa.

Ennen kerran kuussa pidettävää huutokauppaa löytötavaratoimiston henkilökunta oli kerännyt löytötavaroista muun muassa vaatteita ja kenkiä, joita koottiin nk. poliisipussiin. Se myytiin muiden samannäköisten jätesäkkien seassa. Niiden sisältöä ei esitelty huutokauppayleisölle. 150-300 markan hintaisen pussin henkilökunnan jäsenille osti bulvaani. Pussien myynnistä ei syntynyt valtiolle taloudellista vahinkoa.

Löytötavarajaoksessa oli myös ollut tapa tuoda huutokauppaan myytäväksi omia tavaroita, lähinnä vaatteita. Tämän takia huutokauppaluetteloita oli jouduttu muuttelemaan. Hovioikeuden mielestä huutokauppayleisöä kohtaan ei toimittu tasapuolisesti. Lisäksi oli tavoiteltu omaa etuaan, kun henkilöstön vaatteita oli myyty löytötavaroina. Teot koskivat vuosia 1994-1998.

Hovioikeus totesi, että vaikka huutokauppamenettelyä ei ole määräyksissä tarkemmin yksilöity, syytetyt tiesivät, että heidän menettelynsä oli kiellettyä. Hovioikeuden mielestä tämän osoitti salailu, kuten bulvaanin käyttö ostajana huutokaupassa ja huutokauppalistojen muuttelu.

Aiemmin käräjäoikeus totesi toimiston johtajan lisäksi kahden muun henkilökuntaan kuuluvan syyllistyneen virkavelvollisuuden rikkomiseen. Heidän olisi pitänyt asemansa takia puuttua huutokauppaan liittyviin epäasiallisuuksiin. Käräjäoikeuden mukaan syytettyjen menettely oli omiaan heikentämään kansalaisten luottamusta virkamiehen toiminnan puolueettomuuteen.

Löytötavaratoimiston johtaja vei juttunsa hovioikeuteen, joka ei kuitenkaan muuttanut päätöstä. Hovioikeus alensi päiväsakon rahamäärää, koska mies jäi eläkkeelle viime vuoden alkupuolella. Maksettavaa kertyy 60 päiväsakkoa eli vajaat 5 500 markkaa.

Toimiston johtaja kiisti tienneensä henkilökunnan omien tavaroiden myymisestä löytötavaroina. Sekä käräjä- että hovioikeus olivat eri mieltä. Toimiston johtaja totesi hovioikeudelle, että valtiolle tilitettiin oikea summat, eikä huutokauppalistan muuttaminen koitunut asiakkaiden vahingoksi. Nk. poliisipussin sisältöä hän kuvaili vähäarvoiseksi ja sanoi pussin kokoamisen olleen vanha käytäntö.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja