Mainos

Hotelleille ja ravintoloille syntyi palkkasopu

Uusi sopimus vakinaistaa alalla kokeillun työaikapankkijärjestelmän. Palkat nousevat kahden ja puolen vuoden aikana yhteensä 8,9 prosenttia. Sopimus koskee noin 60 000:ta työntekijää.

Hotellien ja ravintoloiden työntekijät saavat palkallisen äitiys- ja isyysvapaan. Asiasta sovittiin tänään päättyneissä työehtosopimusneuvotteluissa. Palkallisen äitiysvapaan pituus on kolme kuukautta ja isyysvapaan kuusi päivää.

Samat etuudet sovittiin uutuutena aiemmin myös siivous- ja huoltoliikkeiden työntekijöille.

Hotellien ja ravintoloiden työntekijöiden ja esimiesten palkat nousevat kahden ja puolen vuoden aikana yhteensä 8,9 prosenttia. Ratkaisun kustannusvaikutukseksi Palvelualojen ammattiliitto sekä työnantajia edustava Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara laskevat 10,2 prosenttia. Työehtosopimuksen piirissä on noin 60000 työntekijää ja esimiestä.

Pam-ammattiliiton puheenjohtaja Ann Selin (sd.) arvioi neuvottelutulosta tyydyttäväksi. Hän iloitsi erityisesti palveluvuosilisäjärjestelmän uudistuksesta. Työntekijöiden lisää kartuttavat vastedes alan muidenkin työnantajien palveluksessa tai vastaavissa ammateissa tehty työ. Aiemmin lisää on kertynyt vain saman työnantajan palveluksessa vietetystä ajasta.

Uusi sopimus vakinaistaa alalla kokeillun työaikapankkijärjestelmän. Työajoista voidaan sopia paikallisesti niin, että tasoittumisaika on yksi vuosi. Tavoitteena on, että osin hyvin sesonkiluontoisissa tehtävissä voidaan välttää lomautuksia ja edistää pysyvien työsuhteiden syntymistä.

Maran työmarkkinajohtaja Eero Lindström luonnehti neuvottelutulosta kohtuullisen kalliiksi. Hän oli tyytyväinen erityisesti työaikajärjestelmään.

Pamin hallitus ottaa kantaa neuvottelutulokseen ensi maanantaina. Liiton neuvottelijat suosittelevat sen hyväksymistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.