Mainos

Hotakainen hämmästynyt laajasta huomiosta

Pohjoismaiden Neuvoston kirjallisuuspalkinnon saanutta Kari Hotakaista juhlitaan tänään alkaneessa neuvoston istunnossa. Varsinainen shekki luovutetaan huomisiltana.

Pohjoismaiden Neuvoston kirjallisuuspalkinnon saanut Kari Hotakainen on ällistynyt saamastaan laajasta pohjoismaisesta huomiosta. Kirjaa Juoksuhaudantie on myyty Ruotsissa jo 15 000.

Palkintoa noutamaan saapui Tukholmaan Suomesta totinen humoristi.

- Ostan kahdelle tytölleni mekkoja, vaimolle leningin ja itselleni pipon, palkitun Juoksuhaudantie-romaanin kirjoittanut Kari Hotakainen vastasi naama peruslukemilla kysymykseen, mitä hän aikoo tehdä palkintorahoillaan. Kirjallisuuspalkinto on 350 000 Tanskan kruunua eli runsaat 46 000 euroa.

Lehdistötilaisuudessa esittäytyi paitsi totinen myös vaatimaton, itseironinen ja kohtelias suomalaiskirjailija.

- On aina ilo olla maassa, jossa on syntynyt Astrid Lindgren, Torgny Lindgren, Abba ja Volvo, Hotakainen aloitti puheensa.

Hotakainen kuvasi itseään 47-vuotiaaksi suomalaiseksi perheenisäksi, joka on aloittanut uransa runoilijana, kirjoittanut myös lastenkirjoja ja "merkillisiä epämääräisiä romaaneja". Palkinnosta yllättynyt Hotakainen kuvasi oloaan surrealistiseksi, epätodelliseksi.

- Aloin kirjoittaa kirjaa taloista, mutta lopputulos on se, että tulin kirjoittaneeksi yksinäisyydestä ja avioeron pelosta. Kaikki suunnitelmat, joita kirjailija tekee helmikuussa, ovat toivottomasti epäonnistuneet jo marraskuussa. Siksi tällä tuolilla istuminen tuntuu surrealistiselta, epätodelliselta.

Palkintolautakunta luonnehti myyntimenestykseksi myös Ruotsissa noussutta Juoksuhaudantietä yhteiskuntakriittiseksi romaaniksi, joka kuvaa pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan hajoamista sekä parodioi ja ironisoi omaa aikaansa ja ennen kaikkea miehen roolia.

- Se on kauniisti muotoiltu, Hotakainen muotoili itse ja sanoi, ettei kirja missään tapauksessa ole alkanut parodiasta. - Mutta jos minulle annetaan paljon rahaa ja perustelut ovat tuollaiset, niin olisi aika kummallista, jos sanoisin, että perustelut ovat huonot.

Hotakainen jarrutteli tekemästä kirjansa saamasta palkinnosta liian suurta numeroa. Hän kiitteli ruotsinkielistä kääntäjäänsä, joka onnistui työssään niin hyvin, että se vakuutti senkertaisen palkintoraadin. Perään hän vielä ylisti ruotsalaista mielikirjailijaansa, Västerbottenista kotoisin olevaa Torgny Lindgreniä.

- Vaikka hän ei olisi eläissään saanut yhtään palkintoa, niin pitäisin häntä parempana kirjailijana kuin tämänvuotista Nobel-palkinnon saajaa, Hotakainen sanoi.

Kirjallisuuspalkinto luovutetaan Hotakaiselle Tukholmassa huomisiltana.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 01.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.