Mainos

Hornetin tyyppivika aiheutti lento-onnettomuusvaaran

Vaaran syy oli öljyputki, joka aiheuttaa vikaa kaikissa maailman Hornet-hävittäjissä.

Hornet-hävittäjäkoneiden tyyppivika aiheutti lento-onnettomuusvaaran Rovaniemen lentokentällä tiistaina iltapäivällä. Kone pääsi kuitenkin laskeutumaan lentokentälle täysin normaalisti.

Vaaratilanne syntyy siitä, että hävittäjän apuvaihteistossa olevat öljyt pääsevät moottoritilaan, ja silloin kone voi syttyä palamaan.

-Pahimmillaan tällainen voi aiheuttaa tulipalon, parhaimmillaan kyse on vain häiriötilasta, joka ei johda mihinkään vaaratilanteeseen, kertoo Lapin Lennoston esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Jari Nykänen.

Ongelmatilanteessa apuvaihteiston paine laskee niin alas, että koneen varoitusvalot syttyvät. Koska lentäjä ei voi tietää, mistä ongelmat johtuvat, hänen on sammutettava toinen moottori ja laskeuduttava takaisin lentokentälle.

Nykäsen mukaan kyseinen vika on kaikissa Suomessa käytössä olevissa Hornet-hävittäjissä. Myös ulkomailla käytössä olevissa Hornet-koneissa on sama vika.

-Ongelman aiheuttaa huono liitoskohta putkessa, jossa öljy kulkee. Suomalaiset ovat yrittäneet ratkaista tämän siten, että putken rakenne muutetaan toisenlaiseksi. Tällä hetkellä kaikki koneistamme eivät ole vielä käyneet tätä muutostyötä läpi, joten tällaisia tilanteita tulee vastaan noin kerran kahdessa kuussa, Nykänen sanoo.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.