Mainos

Hornetin laskukiito meni pitkäksi

Koneen lentäjä ei loukkaantunut laskussa. Ilmavoimien komentaja nimeää tutkijalautakunnan onnettomuuden selvittämiseksi.

Lapin lennoston Hornet-torjuntahävittäjän laskeutumisharjoitus Rovaniemen lentokentälle epäonnistui tänään iltapäivällä. Kone ajautui kiitotien päästä ulos ja pysähtyi vasta pysäytysverkkoon. Koneen lentäjä ei loukkaantunut laskussa.

Onnettomuus tapahtui puoli kolmen aikaan iltapäivällä.

Lapin lennoston esikuntapäällikkö everstiluutnantti Jari Nykänen kertoo, että Hornet oli normaalilla harjoituslennolla toisen koneen kanssa. Lennon päätteeksi koneen oli tarkoitus tehdä harjoituslasku kentällä olevaan pysäytysvaijeriin. Toistaiseksi tuntemattomasta syystä koneen perässä oleva koukku ei kuitenkaan napannut vaijeriin kiinni.

Nykäsen mukaan Hornet ei kärsinyt onnettomuudessa ainakaan silminnähtäviä vaurioita.

Ilmavoimien komentaja nimeää tutkijalautakunnan onnettomuuden selvittämiseksi. Tässä vaiheessa tiedetään vasta se, että kentällä ollut vaijeri oli kunnossa.

Nykäsen mukaan Hornetissa on hyvät rekisteröintilaitteet sekä videokamera. Näiden avulla saadaan jälkikäteen tietoa muun muassa moottorin arvoista ja siitä, miten ohjaaja on missäkin vaiheessa toiminut.

Samankaltainen onnettomuus tapahtui Rovaniemellä edellisen kerran kolme vuotta sitten. Tuolloin turma sattui kuitenkin jo lentoon lähdössä.

Vaijerilaskeutumista käytettäessä kiitotien poikki vedetään vaijeri. Hornetin perässä on koukku, johon vaijeri kiinnittyy ja pysäyttää koneen lähes paikalleen. Tällaista laskeutumista käytetään muun muassa lentotukialuksilla.

-Jos sattuu poikkeuksellisen liukkaat tai tuuliset kelit, telineisiin tulee jotain ongelmia ennen laskua tai jokin muu pakkotilanne, vaijeri voi olla pelastus. Yleensä se pelastaa koneen ja sen miehistön minimaalisilla vaurioilla, Nykänen selvittää vaijerilaskeutumisen etuja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.