Mainos

Hornet-vastaostot loppusuoralla

Lähes 90 prosenttia ilmavoimien Hornet-hävittäjäkauppaan liittyvistä vastaostoista on toteutunut tämän vuoden loppuun mennessä. Vastaostovelvoite näyttääkin täyttyvän hyvissä ajoin ennen sovittua määräaikaa vuonna 2005, arvioi apulaisosastopäällikkö Henrik Räihä kauppa- ja teollisuusministeriöstä.

Vastaostoja on tehty noin 3,0 miljardin dollarin arvosta. Vajaan 3,4 miljardin dollarin vastaostovelvoitteesta on toteutettu 88 prosenttia. Jäljellä oleva hieman alle 400 miljoonan dollarin vastaostovelvoite toteutunee parin lähivuoden aikana, arvioi Räihä. Vastakaupoista hieman yli puolet on ollut vientikauppoja. Niitä on tehty lähes 40 maahan. Tärkein kohde on ollut Yhdysvallat, jonne yritykset ovat solmineet lähes 200 erillistä vientikauppaa. Konepaja-, sähkö- ja elektroniikkateollisuuden suurten vientiyritysten osuus 1,5 miljardin markan vientikaupoista on ollut 1,1 miljardia markkaa.

Teknologian siirrossa on Räihän mukaan pääasiassa hyödynnetty vastaostovelvollisten omaa huipputeknologiaa ja erityisosaamista, jota ei ole maailmanmarkkinoilta yleisesti ostettavissa. Teknologian siirron osuus vastakaupoista on ollut 15 prosenttia eli lähes yhtä suuri kuin hävittäjien osavalmistuksen ja kokoonpanon. Puolustusvälineteollisuuden osuus vastakaupoista on tällä hetkellä kokonaisuudessaan noin 20 prosenttia. Jäljellä olevalla sopimuskaudella pyritään edistämään erityisesti tämän alan vientiä ja teknologian siirtoa.

Suomen tulevissa puolustusvälinehankinnoissa kompensaatiojärjestelyjen painopiste on siirretty puolustusvälineteollisuuden kansainväliseen yhteistyöhön. KTM:n uusia kompensaatiokauppaohjeita sovelletaan esimerkiksi puolustusvoimien tuleviin helikopteri- ja muihin hankintoihin. -Keskeiset tavoitteet ovat puolustushankintoihin liittyvän kokoonpanotyön, osavalmistuksen ja uuden teknologian saaminen Suomeen, puolustusvälineteollisuuden kansainvälisten yhteistyöhankkeiden ja viennin edistäminen sekä uusien vientimarkkinoiden hankkiminen erityisesti korkean teknologian pk-yrityksille, kertoo Räihä. Uusia ohjeita sovelletaan vastaisuudessa kaikkiin puolustushankintoihin, joihin liittyy vastakauppavelvoite. Vanhemmissa sopimuksissa käytetään vielä vuonna 1991 laadittuja ohjeita. Tärkein uusi vireillä oleva hanke on valmiusprikaatien kuljetushelikopterien hankinta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.