Mainos

Hornet syöksyi suoraan päin kalliota

Puolustusvoimien mukaan eilen Juupajoella maahan pudonnut Hornet-hävittäjä syöksyi lähes pystysuorassa kallioiseen rinteeseen.

Törmäys oli hyvin raju, ja osat lensivät viuhkamaisesti noin kolmensadan metrin säteelle. Hornetin jäännökset ovat sirpaleina laajalla alueella. Ehjinä ovat säilyneet vain koneen takarenkaat. Moottorista on löydetty osia läheltä putoamispaikkaa.

Puolustusvoimat arvioi, ettei kaikkia osia pystytä löytämään edes lähikuukausina.

Tällä hetkellä ei ole viitteitä siitä, että kone olisi räjähtänyt ilmassa. Silminnäkijöiden havaitsema kova ääni syntyi ilmeisesti putoamisesta, musta pilvi taas aiheutui todennäköisesti Hornetin iskeytymisestä kallioon.

Hornetin musta laatikko löydettiin tänään aamupäivällä. Insinöörimajuri Kimmo Nortajan mukaan sen tutkiminen vie ainakin muutamia päiviä.

Koneen ohjaajia ei ole vielä kuultu. 33-vuotias kapteeni ja 44-vuotias everstiluutnantti saivat murtumia raajoihinsa, ja heidät leikattiin eilen illalla Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Heidän tilansa on Nortajan mukaan vakaa.

Asukkaita varoitettiin hiilipölystä

Hävittäjän rungossa ja verhouksessa käytetyt komposiittilevyt menivät törmäyksessä sananmukaisesti tuusan nuuskaksi. Hiilikomposiitista syntynyttä harmaata pölyä on lumessa koko sillä alueella, jolle sirpaleitakin on lentänyt.

- Komposiittikuitu on hengitettynä terveydelle vaarallista, ja siksi alueelle ei pääse, kertoo Nortaja.

Armeija on jo varoittanut seudun asukkaita ja kehottanut heitä pysymään poissa onnettomuuspaikan lähistöltä. Nortajan mukaan varsinaisen raivauksen lisäksi on mietittävä sitäkin, miten alue aikanaan puhdistetaan hiilipölystä.

Putoamispaikalta on puolisen kilometriä lähimpään taloon. Nortajan mukaan koelentoalue valittiin aivan oikein eli sellaisesta paikasta, joka on syrjässä asutuskeskuksista.

Kone oli juuri perusteellisesti korjattu aiemman, vuonna 2001 tapahtuneen onnettomuuden jäljiltä. Korjauksesta vastanneen Patria-yhtiön oli tarkoitus luovuttaa se ilmavoimille koelentojen jälkeen.

(MTV3 - STT)

Katso Tuula Malinin raportti Juupajoelta

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.