Mainos

Hormonitakavarikot lisääntyneet yli 200 prosenttia

Tullin tietoon tuli syyskuun loppuun mennessä lähes yhtä paljon rikoksia kuin viime vuonnakin. Kaikkiaan rikoksia kirjattiin 4627, missä on laskua vain 35 tapauksen verran. Laajamittaisinta kasvua tulli tilastoi savukkeiden, lääkkeiden ja hormonien takavarikoissa.

Savukkeiden laiton tuonti keskittyy edelleen Viron ja Venäjän liikenteeseen eteläisessä ja itäisessä tullipiirissä. Savukkeiden laittomat tuontiyritykset lisääntyivät syyskuun loppuun mennessä lähes 61 miljoonaan savukkeeseen, kun viime vuoden vastaavana aikana luku oli runsaat 13 miljoonaa savuketta.

Erikoisin savukkeiden salakuljetusyritys tapahtui Imatralla syyskuun alussa, kun Venäjältä tulleen tavarajunan veturista heitettiin radan varteen yhteensä 350 kartonkia eli 70 000 savuketta. Niitä oli vastaanottamassa kaksi venäläistä naista, jotka olivat aikoneet viedä lastin autolla Lappeenrantaan.

Myös reseptilääkkeitä ja hormoneja takavarikoitiin syyskuun loppuun mennessä huimia määriä. Yhteensä kiinni jäi yli 370 000 tablettia tai ampullia, mikä on yli 255 000 enemmän kuin vuosi sitten. Lisäys oli peräti 223 prosenttia edellisvuotiseen verrattuna.

Hormoneja takakontista

Hormonitakavarikoista suurimmat tehtiin Vaalimaan ja Nuijamaan tulleissa heinäkuussa ja syyskuussa. Vaalimaalla yritettiin syksyllä kuljettaa hormoneja ajoneuvoyhdistelmän hytin makuualustaan kätkettynä. Nuijamaalla hormonit oli puolestaan kätketty henkilöauton takakonttiin, takapenkin alle ja takapuskuriin. Yhteensä näissä takavarikoissa jäi tullin haltuun yli 170 000 hormonitablettia.

Myös huumausainerikosten määrä on vahvassa kasvussa. Seuranta-ajalla huumausainerikoksia tuli tullin tietoon 522 kappaletta, mikä merkitsi lähes 69 prosentin kasvua. Rikoksista törkeät huumausainerikokset lisääntyivät yli 95 prosenttia ja perusrikokset yli 64 prosenttia. Huumausaineiden takavarikot sen sijaan vähenivät yli 270 kilolla viime vuodesta.

Viime vuonna määrää nosti suuri marihuanan takavarikko, joka tuli läpilaskuna Hollannista. Eniten tänä vuonna on takavarikoitu kat-huumetta (n. 359 kg) ja hasista (n. 50 kg). Myös kokaiinia jäi haaviin poikkeuksellisen paljon (yli 38 kg) risteilyaluksiin tehtyjen takavarikkojen takia.

Tullin mukaan huumeiden tuonti Virosta on lisääntynyt jo lähes EU-maiden tuonnin tasolle niin ekstaasissa kuin hasiksessakin. Amfetamiini tuodaan Suomeen pääasiassa Virosta. Kat-huumeen kuriireina käytetään puolestaan yhä useammin suomalaisia naisia, jotka toimivat 2000 markan korvauksella.

Pirtukätkö Hyvinkäällä

Alkoholipitoisten aineiden salakuljetus lisääntyi seurantajaksolla yli 10 prosenttia. Alkoholia takavarikoitiin yhteensä yli 98 000 litraa, josta pirtua oli yli 720 00 litraa eli runsaat 73 prosenttia. Suurin pirtutakavarikko tehtiin Hyvinkäällä, jossa teollisuushalliin tehdyn etsinnän yhteydessä löytyi lähes 24 000 litraa pirtua. Aine oli 200 litran vetoisissa muovitynnyreissä, ja se oli tuotu Suomeen Ranskasta.

Syyskuun loppuun saakka tehtyjen rikosten yhteiskunnallinen vaikuttavuus oli noin 112 miljoonaa markkaa. Luku kasvoi viime vuodesta runsaalla puolella miljoonalla markalla.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.