Mainos

Hormonirehua löytyi Pohjoismaista toistaiseksi ainoastaan Tanskasta

Viime viikkoina ennen kaikkea Hollantia ravistellut kohu hormonin saastuttamasta rehusta ja lihasta on levinnyt myös Tanskaan.

Tanskan elintarvikevirasto ilmoitti tänään, että neljältä tilalta ei tehdä kuljetuksia, ennen kuin on varmistettu, ettei lihassa tai maidossa oli jäänteitä hormonista.

Eilen EU-komissio ilmoitti, että kasvuhormonin saastuttamaa hollantilaista rehua on viety ainakin kyseisille neljälle tanskalaistilalle. Tanskan elintarvikeviraston mukaan saastuneen lihan syöminen tai maidon juominen ei kuitenkaan ole terveydelle vaarallista. Hollantilaisrehusta löydetty hormoni on nimeltään medroksiprogesteroniasetaatti (MPA).

Ruotsin elintarvikeviraston mukaan maahan ei ole tuotu saastunutta lihaa, eikä ilmeisesti myöskään rehua. Sen sijaan virasto tutkii yhtä tapausta, jossa hormonia saattaa olla koiranruoassa. Norjan valtion maatalousvalvontaviraston mukaan mukaan myöskään Norjaan ei olisi kaupattu saastunutta rehua.

EU-komissio: Ongelma saattaa laajeta muualle Eurooppaan

EU-komissio varoitti sunnuntaina, että ongelma saattaa Euroopassa vielä laajeta. Komission mukaan useisiin maihin kohdistuneen rehunviennin lisäksi hollantilaissikoja on viety Italiaan, Espanjaan ja Ranskaan. Lisäksi sianlihatuotteita on voitu viedä Britanniaan ja Luxemburgiin.

Kasvuhormoni MPA on Euroopassa kielletty, mutta Yhdysvalloissa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa sen käyttö karjankasvatuksessa on yleistä. Hormonia käytetään myös naisten vaihdevuosivaivoihin ja ehkäisypillereiden valmistukseen. Se on saastuttanut Euroopassa kaikkiaan yli 15000 tonnia rehua, joista Tanskaan on kuljetettu 99 tonnia.

Ongelmien yhtenä syynä on se, että belgialainen Bioland-yhtiö osti irlantilaiselta lääkeyhtiöltä sokeripitoista jätettä valmistaakseen glukoosisiirappia. Aine päätyi sitten hollantilaisille rehunvalmistajille ja virvoitusjuomatehtaille Belgiassa ja Saksassa.

(MTV3-STT-Ritzau-TT-NTB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.