Hormonaaliseen ehkäisyyn liittyy paljon harhaluuloja

Monella on takaraivossa pelko ehkäisyn varmuudesta ja vaikutuksesta mielialoihin. Kansainvälistä ehkäisypäivää vietetään 26. syyskuuta ja sen kunniaksi asiantuntijat oikovat harhaluuloja hormonaalisesta ehkäisystä.

Suomalaiset naiset kokevat ehkäisystä puhumisen kumppaninsa kanssa helpoksi ja heillä on käsissään paljon tietoa. Näin kertoo Taloustutkimus Oy:n teettämä raskauden ehkäisytutkimus, minkä tavoitteena oli selvittää suomalaisten mielipiteitä ehkäisystä ja sen tarpeesta.

Tutkimuksesta ilmeni, että hyvin monella naisella on tiedoistaan huolimatta harhaluuloja ja pelkoja hormonaaliseen ehkäisyyn liittyen. Suurimmat huolenaiheet liittyivät ehkäisyn varmuuteen ja mahdollisuuksiin tulla raskaaksi ehkäisyn käytön lopettamisen jälkeen. Myös pelko mielialojen vaihteluista sai naiset luopumaan hormonaalisesta ehkäisystä.

Hormonit sekoittavat pään

Moni luopuu hormonaalisesta ehkäisystä, koska kuvittelee sen aiheuttavan raivokohtauksia ja suuria tunteenpurkauksia. Hyvin harvassa tapauksessa ehkäisyvalmiste on kuitenkaan syy voimakkaisiin mielialan vaihteluihin.

– Hormonaalisen ehkäisyn käyttö ei aiheuta voimakkaita mielialan vaihteluja, vaan päinvastoin. Nainen on useimmiten tasaisempi, ja esimerkiksi PMS-oireet helpottuvat selvästi, kertoo HYKSin dosentti Mervi Halttunen.

Halut kadoksissa

Suomalaisille naisille on syvään juurtunut ajatus, että hormonaalinen ehkäisy vähentäisi seksuaalista halukkuutta. Bayerin asiantuntijalääkäri Leena Väisälä huomauttaa, että seksuaalinen haluttomuus on yleinen oire kaikenikäisillä naisilla, mutta ei liity mitenkään ehkäisyn käyttöön.

– Tutkimuksissa tulee esille, että hormonaalista ehkäisyä käyttävät eivät keskimäärin kärsi enempää haluttomuudesta kuin kanssasisarensa, jotka eivät käytä ehkäisyvalmisteita. Kuitenkin joskus yksilön kohdalla tämä on mahdollista, kertoo Väisälä.

Arviolta kymmenen prosenttia naisista kärsii sellaisesta seksuaalisesta haluttomuudesta, joka selvästi häiritsee heidän elämäänsä ja parisuhdettaan.

Raskaaksi tuleminen ehkäisyn jälkeen

Tutkimuksista selvisi, että kolmasosa naisista pelkäsi hormonaalisen ehkäisyn vaikuttavan mahdollisuuteen tulla raskaaksi. Tutkimuksissa on kuitenkin ilmennyt, että noin puolet naisista tulee raskaaksi ehkäisyn lopettamista seuraavien kolmen ensimmäisen kuukauden aikana.

– Ennen kaikkea raskaaksi tulemiseen vaikuttaa naisen ikä, sillä hedelmällisyys vähenee merkittävästi naisen täytettyä 35 vuotta. Vanhemmat naiset ovat ehtineet käyttää ehkäisyvalmisteitakin kauemmin, mistä tämä kuvitelma saattaa johtua, huomauttaa Halttunen.

Pelko raskaaksi tulemisen vaikeudesta on turhaa, sillä hormonitoiminta palautuu nopeasti normaaliksi ehkäisyn lopettamisen jälkeen. Monilla tähän voi kuitenkin liittyä erilaisia oireita, kuten ovulaatio- ja kuukautiskipuja, sekä vuodon runsautta.

Maailman ehkäisypäivää vietetään joka vuosi. Tämän vuoden mottona on: Live your life. Know your rights. Learn about contraception.MTV3/Helmi/Jenni Reikko

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja