Mainos

Höpöttäväksi humalaiseksi leimattu nainen kuoli aivoverenvuotoon – ei syytettä

Oulun käräjäoikeus on hylännyt Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun hätäkeskuksen hätäkeskuspäivystäjää vastaan nostetun syytteen tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syyttäjä oli vaatinut hätäkeskuksessa toimineelle päivystäjänaiselle sakkorangaistusta, koska tämä ei hälyttänyt ambulanssia, kun aivoverenvuodosta kärsinyt potilas soitti hätäkeskukseen ja pyysi apua.

Sekava ja epäselvästi puhunut iäkäs raahelaisnainen soitti Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun hätäkeskukseen elokuussa 2010. Puhelun vastaanottanut hätäkeskuspäivystäjä päätteli vanhuksen olleen humalassa ja välitti tehtävän poliisille tarkistustehtävänä siten, että merkitsi hätäilmoituksen tekijäksi hätäpuhelun soittajan ja selitystekstiksi huomautuksen: "Vanha nainen niin humalassa ettei saa mitään tolkkua, höpöttää vain 112" sekä soittajan ilmoittaman osoitteen.

Tehtävän ottanut poliisipartio ymmärsi ilmoituksen siten, että soittaja olisi ilmoittanut vanhasta humalaisesta naisesta tämän kotikadulla. Partio etsi sen vuoksi vanhaa humalaista naista kadulta tuloksetta.

Käräjäoikeuden mielestä poliisin tekemä johtopäätös hätäkeskuspäivystäjän tehtäväilmoituksesta oli valitettava ymmärrysvirhe, mutta asiassa ei voitu kiistattomasti näyttää toteen, että päivystäjä olisi syyllistynyt rikokseen.

Hätäkeskukseen soittanut nainen löydettiin vuorokausi hätäpuhelun jälkeen kotoaan. Hän kuoli aivoverenvuotoon saamiinsa vammoihin myöhemmin sairaalassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.