Hopeasta taidetta jo 2 000 vuotta sitten

Perussa taidokkaat astiat, jalustimet, vaatteiden kiinnitysneulat ja korut olivat myös sosiaalisen aseman merkkejä. Näyttely siirtyy kesällä Helsingistä Turkuun.

Sinebrychoffin taidemuseossa Helsingissä avataan huomenna perulaista hopeataidetta esittelevä näyttely. Näyttelyn varhaisimmat hopeaesineet ovat intiaanikulttuurien ajoilta. Näyttely siirtyy Turkuun kesän alussa.

Hopeaesineet on koottu perulaisista museoista ja yksityiskokoelmista. Kokonaisuutta täydentävät suomalaisista kokoelmista lainatut hopea- ja keramiikkaesineet. ”Peru – 2000 vuotta hopeataidetta” -näyttely tekee värikkään aikamatkan Andien alueen historiaan ja esinekulttuuriin.

Hopeasepän taidot huipentuivat inkojen hallitsemana aikana, joka päättyi eurooppalaisten tuloon vuonna 1532. Espanjalaiset valloittajat, konkistadorit, hallitsivat Perua vuoteen 1821, jolloin Peru itsenäistyi.

Lähes 300 vuoden aikana alueen alkuperäiskulttuurit ja espanjalaiskulttuurit sekoittuivat keskenään, mikä näkyi sekä arkielämässä että uskonnossa. Hopeaa käytettiin sekä kirkon että kodin esineissä. Parhaasta hopeasta valmistettiin taidokkaita alttareita, veistoksia ja liturgisia esineitä, jotka olivat koristeltu uskonnollisin kuva-aihein. Kodin käyttöesineissä hopeasepät käyttivät luovuuttaan vapaasti.

Taidokkaat astiat, aterimet, tarjottimet, rasiat, jalustimet, vaatteiden kiinnitysneulat ja korut olivat kansan keskuudessa myös sosiaalisen aseman merkkejä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat