Mainos

Honkongin väliaikainen parlamentti valittiin

Kiinanmieliset puolueet ja ehdokkaat muodostavat odotetusti vahvimman ryhmän Hongkongin uudessa väliaikaisessa parlamentissa. Valituksi tuli myös 33 nykyisen parlamentin jäsentä, uutistoimisto Uusi Kiina kertoi tänään pidetyn vaalin alustavista tuloksista. Kiinan seulomat valitsijamiehet äänestivät 60 jäsentä Hongkongin väliaikaiseen lakiasäätävään komiteaan, joka korvaa nykyisen parlamentin, kun Hongkong siirtyy Kiinan hallintaan heinäkuun alussa.

Vaali toimitettiin eteläkiinalaisessa Shenzhenin kaupungissa tiukkojen turvajärjestelyjen suojissa. Englanti, Yhdysvallat ja EU ovat vaatineet, että viime vuonna vapailla vaaleilla valitun parlamentin pitäisi saada jatkaa kautensa loppuun. Myös monet Hongkongin poliittiset ryhmät ovat tuominneet vaalit laittomiksi ja epädemokraattisiksi.

Kiinan hallitus kokosi hongkongilaisista äänestäjistä mieleisensä 400 hengen valitsijamiesjoukon. Myös ehdokkaiksi oli seulottu 130 kiinalaismielistä hongkongilaista, monet vaikutusvaltaisia liikemiehiä. Joukossa oli 34 nykyisen parlamentin jäsentä.

Englanti vaati eilen, että Haagin kansainvälisen tuomioistuimen annettaisiin ratkaista, vastaako Kiinan menettely sopimusta, jonka se on allekirjoittanut Englannin kanssa Hongkongin luovuttamisesta. Kiinan ulkoministeri Qian Qichen vastasi tänään nimittäen Englantia pelkuriksi.
-On valitettavaa, ettei Englannilla ole rohkeutta kohdata tosiasioita. Nämä vaalit olisi pitänyt toimittaa Hongkongissa, mutta Englannin kieltäydyttyä yhteistyöstä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin siirtää ne Shenzheniin, Qian sanoi ennen äänestystä pitämässään puheessa.

Hongkongilaisia mielenosoittajaryhmiä ei päästetty Hongkongin radion mukaan lainkaan Kiinan alueelle. Ryhmät päästivät vastalauseeksi satoja ilmapalloja lentämään Shenzhenin suuntaan. Valitsijamiehiä kuljettaneita busseja heiteltiin kananmunilla niiden lähtiessä Hongkongista.
(STT-DPA-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.