Mainos

Hongkongissa pelätään pörssin mainetta - asukkaat haluavat paluuta arkeen

Hongkongin opiskelijamielenosoitus muuttui eilen väkivaltaiseksi, kun mannerkiinalaisiksi epäillyt rikosjoukot hyökkäsivät mielenosoittajien leireihin. Miljoonakaupungissa toivotaan jo paluuta arkeen, koska elämä on hankalaa, kauppa on heikentynyt voimakkaasti ja pörssi painui miinukselle. 

MTV Uutisten toimittaja Petri Saraste kertoo puhelimitse, että mieliala kaupungissa on muuttunut: useat tavalliset ihmiset haluavat jo palata arkeen. Esimerkiksi mielenosoittajien katuesteitä on lähdetty poistamaan, kun liikenne takkuaa.

- Hongkongissa on ahdasta jo muutenkin, kun asukkaita on 7,3 miljoonaa. Sitten kun liikenne blokataan, se kiristään hermoja. Keskustan liikkeet ovat joutuneet sulkemaan ovensa.

Saraste sanoo, että kaupunkilaisten mielestä liikekorttelit pitäisi rauhoittaa ja mennä osoittamaan mieltä hallintorakennusten eteen.

- Lokakuun alun kansallisten vapaapäivien myynti on perinteisesti ollut verrattavissa joulun ja uudenvuoden myyntiin, mutta nyt myynti on laskenut jopa 40-60 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Tämä tietenkin vaikuttaa ihmisten mieleen.

Hongkongin pörssi sukelsi

Kaupungissa pelätään myös vaikutuksia maailman kuudenneksi suurimman pörssin maineeseen.

- Hongkongin pörssin pudotus on yli 3 prosenttia. Hongkong pelkääkin maineensa puolesta pankki- ja finanssikeskuksena, koska sen pörssi on ollut tehokas ja läpinäkyvä. Muualla Aasiassa pörssikurssit ovat samaan aikaan nousseet. Monena vuonna Hongkong on valittu Singaporen jälkeen valittu parhaaksi paikaksi bisnestä.

Sarasteen mukaan valtaosa hongkongilaisista kannattaa demokratiavaatimuksia, mutta:

- Keskustan valtaajat ovat menettämässä kansan enemmistön suosiota, koska elämä on tuskallisen hankalaa. Lapset eivät pääse kouluun, vanhusten hoito hankaloituu. Mielenosoittajat ovat saaneet miinuspisteitä siitä, kun ambulanssin kulkua sekä ruoka-ja juomatoimituksia polisille on estetty.

Huhuja Manner-Kiinasta saapuneista rikollisista

Kaupungin liikekortteleissa oli viime yönä yhteenottoja, joissa loukkaantui 18 ihmistä, 6 heistä oli poliiseja. Pidätettyjä on 9, joista osalla on rikostausta.

- Täällä liikkuu paljon huhuja mielenosoittajien kimppuun hyökänneistä rikosllisjoukoista. Huhuja on vaikea todentaa ennen kuin poliisi kertoo, keitä nämä pidätetyt ovat. Mitä olen heitä kadulla nähnyt, he ovat isompikokoisia ja naamioituneita. He käyttäytyvät todella aggressiivisesti, kun mielenosoittajat ovat kuvanneet heitä.

Opiskelijoiden rivit sekaisin

Opiskelijaliitto perui eilen neuvottelut viranomaisten kanssa sen jälkeen, kun mielenosoittajien kimppuun hyökättiin. Opiskelijoiden mukaan poliisi ei välittänyt mitään väkivallanteoista.

- Pekingin puolesta mieltään osoittavat ovat hyvin järjestäytyneitä. Nuorilla sen sijaan on vähän rivit sekaisin, nämä opiskelijajohtajat eivät voi enää hallita monessa eri kaupunginosassa olevia mielenosoituksia.

Saraste ei osaa sanoa, mihin suuntaan mielenosoitus kääntyy tulevana yönä.

- Nyt on viikonloppu eikä kaupunkilaisilla ole huomennna kiire töihin. Valtaajat ovat sisukkaita ja he ovat saaneet kuitenkin paljon tukea, Saraste sanoi.

Amnesty: Naisia ahdisteltu

Naiset ovat joutuneet seksuaalisen ahdistelun uhreiksi Hongkongin demokratiamielenosoituksissa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Amnestyn mukaan poliisi ei ole tehnyt mitään mielenosoittajien suojelemiseksi väkivaltaisuuksilta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.