Mainos

Hongkongissa kiistellään kotiapulaisten oikeuksista

Hongkongissa ulkomaalaiset kotiapulaiset jännittävät kohutun oikeusjutun päätöstä, joka mahdollistaisi heille pysyvän asumisluvan saamisen. Tuomiolla tulee olemaan laajat vaikutukset Hongkongin lisäksi myös muualla Aasiassa.

Kiinalle kuuluvan erityistalousalueen seitsemästä miljoonasta asukkaasta lähes 300000 on ulkomaalaisia kotiapulaisia. Heillä ei kuitenkaan ole oikeutta pysyvään asumislupaan, joten he joutuvat asumaan työnantajiensa luona ja palaamaan kahden vuoden välein kotimaahansa. Myös esimerkiksi vietnamilaisilta pakolaisilta ja vangeilta on evätty mahdollisuus anoa pysyvää asumislupaa.

Asian vei käräjille filippiiniläinen kotiapulainen Evangeline Banao Vallejos. Pysyvää asumislupaa anonut Vallejos on elänyt ja työskennellyt Hongkongissa viimeiset 25 vuotta. Tuomioistuimen päätöstä jutusta odotetaan syyskuun lopulla.

Arvostelijoiden mielestä lupien salliminen aiheuttaisi siirtolaisten tulvan, sillä se sallisi kotiapulaisten tuoda Hongkongiin myös perheenjäsenensä.

Kotiapulaisten asema on Hongkongissa huomattavasti parempi kuin muualla Aasiassa, mutta asumisluvan puute tekee heistä haavoittuvaisia. Esimerkiksi irtisanottua kotiapulaista uhkaa käännytys kahdessa viikossa, jos hän ei löydä vastaavaa työtä toisen työnantajan palveluksessa. Apulaisen työviisumi on myös sidottu tiettyyn työnantajaan, mikä ihmisoikeusaktivistien mielestä saattaa altistaa heidät kotiväkivallalle.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.