Mainos

Hongkongissa epäillään Kiinan lupauksia

Kiinan valitsema Hongkongin uusi hallintojohtaja lupaa, ettei mielenosoituksia Hongkongissa murskata verisesti sen jälkeen, kun Britannia on luovuttanut siirtokunnan takaisin Kiinalle. Myös Yhdysvalloissa vieraileva Kiinan ulkoministeri on vakuutellut Pekingin hyvää tahtoa ja luvannut Hongkongin kukoistavan jatkossakin.

Kiinan aikeita epäilevät miljoonat hongkongilaiset ottivat tänään pidättyvästi vastaan nuo lupaukset. Tämän siirtokunnan suurimman puolueen, demokraattien, edustajat sanoivat odottavansa uudelta hallintojohtajalta Tung Cheehwalta tekoja sanojen tueksi. Tung lupasi tv-haastattelussa, ettei hän salli Taivaallisen rauhan aukion kaltaisia tapahtumia Hongkongissa.

Juuri tuo Kiinan armeijan toimeenpanema verilöyly Pekingissä kesäkuussa 1989 on hongkongilaisten ehkä suurin yksittäinen pelonaihe nyt, kun siirtokunta palautuu Kiinalle kesä-heinäkuun taitteessa.

Kiinan valitsema, Tungin johtama Hongkongin tuleva hallinto on aikaisemmin ilmoittanut, ettei se tule hyväksymään Kiinan johdon arvostelua, ja että mielenosoituksiin vaaditaan poliisin lupa. Yhdysvallat, Britannia ja ihmisoikeusjärjestöt ovatkin arvostelleet Kiinan suunnitelmia rajoittaa demokratiaa Hongkongisa.

Vaikka Tung sanoi mielenosoitusten kuuluvan Hongkongin elämänmuotoon, niin Kiinan katsotaan pyrkivän rajoittamaan mielenosoitusvapautta vetoamalla siihen, että opposition marssit vaarantavat kansallista turvallisuutta.
(MTV3/Rauli Virtanen)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja