Mainos

Hongkongin kanat teuraaksi

Kaikki Hongkongin kanat teurastetaan ja hävitetään polttamalla, jotta vakavan lintuflunssan leviäminen ihmisiin estettäisiin, ilmoittivat viranomaiset tänään.

Terveysviranomaisten mukaan yli tuhannelta torilta ja 160 kanalasta kerättäviä kanoja on jopa 1,3 miljoonaa. Kanojen hävittäminen tuhannen työntekijän voimin alkaa huomenna.

Varotoimenpiteenä vähittäiskaupasta hävitetään lisäksi kaikki kanojen läheisyydessä pidetty siipikarja, myös ankat ja hanhet. Siipikarjasta elantonsa ansaitseville on luvattu maksaa korvauksia. Hongkongin viranomaiset sulkivat ja eristivät varhain sunnuntaina yhden kanalan sen jälkeen, kun kanalasta oli löydetty H5N1-viruksen aiheuttamaan lintuflunssaan sairastuneita eläimiä.

Lisäksi viranomaiset sulkivat paikallisen torin kanatukun, jonka kanoista suuri joukko oli odottamatta menehtynyt. Myöhään eilen viranomaiset ilmoittivat, että edelleen kaksi ihmistä - vuoden ikäinen lapsi sekä 72-vuotias mies - on viety sairaalaan epäiltynä lintuflunssaan sairastumisesta.

Tähän mennessä tautiin on varmuudella sairastunut 12 ihmistä ja yhdeksän epäillään saaneen tartunnan. Suurin osa sairastuneita on lapsia. Lintuflunssaan on menehtynyt neljä ihmistä.

Leviämistapa epäselvä

Hongkongin terveysviranomaiset yrittävät edelleen selvittää salaperäisen lintuflunssan leviämistapaa. Viruksen epäillään leviävän kanoista ihmisiin, mutta viranomaisten mukaan myös taudin leviäminen ihmiseltä toiselle on mahdollista, joskin epätodennäköistä. Hongkongin sairaaloissa työskenteleviä on kuitenkin kehotettu käyttämään suojaimia sairastuneiden läheisyydessä.

Erään lääkärin epäillään saaneen viruksen kolmivuotiaalta pojalta, joka menehtyi lintuflunssaan. Toukokuussa menehtynyt poika oli ensimmäinen ihminen, jonka tiedetään kuolleen aiemmin vain lintujen parissa levinneeseen tautiin.

Asiantuntijoita hämmentää erityisesti se, ettei yksikään kanojen parissa vakituisesti työskentelevä ei ole saanut tartuntaa. Hongkongin terveysviranomaiset tutkivat myös taudin mahdollista leviämistä kanoista muihin eläimiin.

Lintuflunssan arvellaan kulkeutuneen Hongkongiin mannermaalta ja kanantuonti Kiinasta on väliaikaisesti lopetettu. Tavallisesti mantereelta tuodaan Hongkongiin päivittäin 75 000 kanaa. Kiinan viranomaisten mukaan Manner-Kiinassa ei ole esiintynyt lintuflunssaa, mutta myös mantereella kanojen kysyntä on romahtanut.

Kana on tärkeä osa hongkongilaisten päivittäistä ruokavaliota. Hongkongin 6,5:tta miljoonaa asukasta on kehotettu toistaiseksi syömään Yhdysvalloista ja Australiasta tuotua pakastekanaa.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.