Mainos

Hong Kongissa äänestetään demokratiasta

Hongkongin epävirallinen demokratiakansanäänestys on ylittämässä järjestäjien odotukset osanotosta. Äänestyksessä oli sunnuntai-iltaan mennessä annettu jo lähes 650 000 ääntä.  

Äänestys on toiminut pääosin netissä, mutta tänään avattiin myös 15 perinteistä äänestyspaikkaa, joihin ihmiset jonottivat kaatosateesta huolimatta.  

Kiinan ja Hongkongin johto ovat paheksuneet demokratia-aktivistien tempausta ja todenneet, että äänestys on laiton. Äänestyksen järjestäjät vaativat oikeutta valita Hongkongin seuraava johtaja vapaissa vaaleissa.  

Hongkongin johtaja valitaan nykyisin Kiinan nimittämässä 1200 jäsenen komiteassa. Kiina on luvannut, että johtajasta saadaan äänestää vapaasti vuonna 2017, mutta ei aio sallia opposition asettaa vaaleihin ehdokkaita.  

 -Ihmiset jonottivat äänestämään. Tämä osoittaa, että Hongkongin kansalaiset todella haluavat aitoa demokratiaa, sanoi kansanäänestyksen järjestänyt Occupy Central -liikkeen johtaja Benny Tai.  

Paikoin Hongkongissa nähtiin kansanäänestystä vastustavia, kiinalaismielisiä mielenosoituksia.   

- Tämä kansanäänestys on huijausta, huusi noin kymmenen aktivistin joukko yhden äänestyspaikan ulkopuolella.  

Huolta kansalaisoikeuksista  

Kiinan erityishallintoalueeksi vuonna 1997 siirtyneessä Hongkongissa on vajaat 3,5 miljoonaa rekisteröityä äänioikeutettua, joten epävirallinen kansanäänestys on aktivoinut merkittävän osan heistä. Järjestäjät odottivat alun perin, että noin 30 0000 ihmistä äänestäisi.  

Hongkongilaiset demokratia-aktivistit arvostelevat Kiinan hallintoa kansalaisoikeuksien rapauttamisesta. Äänestys jatkuu ensi sunnuntaihin asti.   

Äänestysaikaa jatkettiin viikolla, sen jälkeen kun nettiäänestyksen serverit kaatuivat massiivisen palvelunestohyökkäyksen seurauksena. Kansanäänestyksen järjestäjät pitävät selvänä, että hyökkäys oli Kiinan järjestämä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.