Mainos

Hondurasin yhteenotot vaativat jo uhrin

Ainakin yksi ihminen on kuollut ja useita loukkaantunut, kun Hondurasin mellakkapoliisit ja armeijan sotilaat ovat ottaneet yhteen maan pääkaupungin Tegucigalpan lentokentälle kokoontuneiden kansalaisten kanssa.

Paikan päällä olleen AP:n kuvaajan mukaan miestä ammuttiin päähän lentokentän sisältä, kun ihmiset yrittivät päästä turva-aidan ohi.

Uutistoimistojen haastattelemien silminnäkijöiden mukaan sotilaat ovat ammuskelleet ja suihkuttaneet kyynelkaasua kansalaisten päälle saadakseen monituhatpäisen joukon hajaantumaan. Uutistoimisto AFP:n mukaan uhreja olisi ainakin kaksi.

Aamuyöllä Suomen aikaa Hondurasiin määrättiin öinen ulkonaliikkumiskielto, kolme tuntia väkivaltaisuuksien puhkeamisen jälkeen.

Yhdysvallat on ilmoittanut olevansa erittäin huolissaan Hondurasin tilanteesta.

Lentokentälle on kokoontunut tuhansia Manuel Zelayan, maan viikko sitten syrjäytetyn presidentin, tukijoita. He olivat valmiita ottamaan vastaan Zelayan, joka yritti palata kotimaahansa Washingtonista.

Syrjäytetty Zelaya lähti matkaan Washingtonista kohti Hondurasia iltakymmeneltä Suomen aikaa. Väliaikaishallitus ohjasi presidenttiä kuljettavan lentokoneen laskeutumaan naapurimaahan El Salvadoriin. Maan väliaikaishallitus on vannonut estävänsä presidentin saapumisen maahan lentoteitse.

Kaikki Hondurasin pääkaupungin lentokentälle johtavat tiet on suljettu.

Hondurasin väliaikaishallituksen johtaja Roberto Micheletti sanoi myöhään illalla, että Nicaraguan armeijan joukot lähestyvät Hondurasin rajaa. Micheletti varoitti Nicaraguaa ja sanoi Hondurasin olevan valmis puolustamaan itseään.

Nicaraguan armeijan tiedottaja on kiistänyt tiedot "täysin valheellisina".

Neuvottelut OAS:n kanssa käyntiin?

Vallankaappauksen takia Amerikan maiden järjestö OAS on erottanut Hondurasin jäsenyydestään. Myös Hondurasin väliaikaishallitus on ilmoittanut maan vetäytyvän OAS:stä.

Tilanteen kiristyessä Honduras on kuitenkin ehdottanut neuvottelujen aloittamista uudelleen, sanovat Yhdysvaltain viranomaiset. Micheletti korostaa, että neuvottelutarjoukseen ei sisälly Zelayan palaamismahdollisuutta Hondurasiin.

- Tämä tarjous ei millään tavalla sisällä mahdollisuutta, että Manuel Zelaya voisi palata valtaan. Se asia ei ole neuvoteltavissa, väliaikaishallituksen ulkoministeri Enrique Ortez sanoi toimittajille.

Hondurasin vallankaappaus on tuomittu maailmalla laajasti. Monet valtiot ovat vetäneet suurlähettiläänsä Hondurasista ja kansainväliset rahoituslaitokset ovat jäädyttäneet tukensa maalle. Hondurasissa mieltä ovat osoittaneet niin syrjäytetyn presidentin kuin uuden hallituksenkin kannattajat.

Noin 7,5 miljoonan asukkaan Honduras on yksi Väli-Amerikan köyhimmistä maista.

(MTV3 - AFP - Reuters)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.