Mainos

Hondurasin poliisi käyttänyt kyynelkaasua vallankaappauksen vastustajiin

Hondurasin poliisi on käyttänyt kyynelkaasua vallankaappausta vastustaviin mielenosoittajiin maan pääkaupungissa Tegucigalpassa. Uutistoimisto Reutersin haastattelemien silminnäkijöiden mukaan sotilaat ampuivat kyynelkaasua presidentin virka-asunnolla, jossa noin 500 ihmistä osoittaa mieltään hallituksen puolesta.

Hondurasilaissotilaat ovat pidättäneet aiemmin tänään maan vasemmistolaisen presidentin Manuel Zelayan ja vieneet hänet ilmavoimien tukikohtaan, presidentin yksityissihteeri Enrique Reina kertoo. Reinan mukaan sotilaat saartoivat presidentin virka-asunnon ja veivät tämän mukanaan.

Zelaya lennätettiin Costa Ricaan, josta hän on pyytänyt turvapaikkaa.

Väli-Amerikan maassa on vallinnut perustuslaillinen kriisi, joka johtuu Zelayan pyrkimyksistä jatkaa virkakauttaan. Hänet valittiin presidentiksi 2006. Zelaya ei saa asettua uudelleen ehdolle nelivuotisen virkakautensa päätyttyä.

Zelaya on Venezuelan vasemmistolaisen presidentin Hugo Chávezin liittolainen, joka valittiin konservatiivisena mutta kääntyi kautensa aikana vasemmistolaiseksi. Hän erotti armeijan korkea-arvoisen komentajan viime viikolla. Komentaja oli kieltäytynyt auttamasta häntä epävirallisen kansanäänestyksen järjestämisessä.

Täksi päiväksi suunnitellun äänestyksen tarkoituksena oli pidentää presidentin virkakautta nykyisistä

neljästä vuodesta. Hondurasin korkein tuomioistuin piti kansanäänestystä laittomana, ja maan armeija on vastustanut sitä.

EU tuomitsee sotilasvallankaappauksen ja vaatii, että presidentti Zelaya on vapautettava viipymättä. Amerikan valtioiden järjestö OAS kokoontui Hondurasin tilanteen vuoksi.

Myös Vezezuelan presidentti Chávez on tuominnut vallankaappauksen.

(MTV3 - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.