Mainos

Homoseksuaalisuudesta vaietaan Ruotsin muslimiyhteisöissä

Virallisesti Ruotsissa toimivat islamilaiset yhteisöt eivät enää tuomitse homoseksuaalisuutta, mutta käytännössä ne ovat kääntäneet homoille selkänsä.

Kun Dagens Nyheterin toimittaja Peter Letmark yritti artikkelisarjaansa varten selvittää, millä tavalla islamilaiset seurakunnat suhtautuvat homoseksuaaleihin, varsin usein vastaus oli: – Seurakunnassamme ei ole homoseksuaaleja.

Aihepiiri on ulospäin tabu, mutta monet Ruotsissa asuvat homoseksuaaliset muslimit kertovat torjunnasta ja avoimesta vihamielisyydestä moskeijoissa.

Göteborgissa asuva htb-aktivisti, Homen-järjestön puheenjohtaja Ardeshir Bibakadabi haluaisi avata Ruotsiin - Pariisin mallin mukaan - homoseksuaaleille tarkoitetun islamilaisen kulttuurikeskuksen, josta voisi tulla "seksuaalisten muslimivähemmistöjen luonnollinen kokoontumispaikka". Hän nimeäisi keskuksen "homoskeijaksi":

Bibakadabin mukaan muslimihomoilla on uskonnollisten yhteisöjen torjunnan lisäksi suuri vaara menettää perheyhteisönsä, joka ei kestä ympäristön paineita läheistensä seksuaalisen suuntautumisen takia.

Entinen kansanedustaja ja sosialidemokraattisen puolueen sisäpiiriin pitkään kuulunut kurditaustainen Nalin Pekgul kertoo ääri-ilmiöistä muslimikodeissa: - On vanhempia, jotka kehottavat lapsiaan itsemurhaan koska he ovat saattaneet perheensä häpeään. Sellaista tapahtuu myös Ruotsissa, Pekgul sanoo Dagens Nyheterin haastattelussa.

Pekgulin mukaan muslimitaustaisten homoseksuaalien erityisongelmien nostamista julkiseen keskusteluun on vältetty Ruotsissa, koska sellaisen on pelätty antavan vain lisäaseita maahanmuuttokriitikoille. Vilkaisu äärioikeistolaisten ryhmien keskustelupalsoille internetissä osoittaa, että pelkoon on myös syynsä: sivustoilla pilkataan avoimesti homoseksuaaleja, mutta aivan erityisesti seksuaaliselta suuntaukseltaan poikkeavia muslimeja.

Yhtenä mahdollisuutena ennakkoluulojen torjumiseksi on väläytetty julkisten määrärahojen leikkausta järjestöiltä ja yhteisöiltä, jotka kutsuvat tilaisuuksiinsa homovihamielisiä puhujia. Myös keskeisten poliitikkojen aktiivisuus ennakkoluuloja vastaan saattaa auttaa.

– Kun pääministeri Fredrik Reinfeldt puhuu asiasta kymmenennen kerran, niin ehkä viesti menee perille, Pekgul sanoo.

Suomen muslimit pitävät homoseksuaalisuutta moraalisena paheena

Suomessa aihetta sivuttiin eilen Ylen Ajankohtaisen kakkosen Islam-illassa.

Keskusteluohjelmassa Mellunmäen moskeijassa Helsingissä imaamina toimiva Abbas Bahmanpour sanoi, että Islam suhtautuu homoseksuaalisuuteen moraalisena paheena samalla tavalla kuin aviorikokseen tai insestiin.

– Islam näkee kaikki avioliiton ulkopuolella olevat intiimit suhteet moraalisena paheena, hän sanoi.

– Sharia-lain mukaan rangaistus tulee vain siinä tapauksessa, että homoseksuaalinen akti nähdään neljän todistajan silmin. Jos sitä aktia ei tehdä jossain torilla, silloin srangaistusta ei tule. Erittäin harvoin siitä tulee rangaistus, mutta jos siitä tulee, se on kuolemantuomio, Bahmanpour sanoi Ylen Islam-teemaillassa.

Ruotsissa asuu joidenkin arvioiden mukaan puolisen miljoonaa islaminuskoista. Tarkkaa määrää ei tiedetä, koska Ruotsissa ei lain mukaan saa rekisteröidä asukkaita heidän etnisen taustansa, äidinkielensä tai uskonnollisen vakaumuksensa perusteella.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.