Homoparit odottavat korkeimman oikeuden avioliittopäätöstä USA:ssa

Kun pastori Troy Perry vuonna 1968 perusti homo- ja transseksuaaleja palvelevan Metropolitan Community –kirkon Los Angelesissa, homoseksuaalisuus oli Yhdysvalloissa rikos ja brutaalit poliisiratsiat karua arkea.

Ajatusta, että ihminen voisi olla yhtä aikaa homo ja kristitty, pidettiin mahdottomana ja samaa sukupuolta olevien avioliittoa vieläkin mahdottomampana. Kirkon perustamiskokous pidettiin Perryn kotona.

– Paikalle saapui 12 ihmistä, joista yhdeksän olivat ystäviäni ja loput tulivat lehti-ilmoituksen perusteella, pastori Perry muistelee hymyssä suin.

Kelaus 45 vuotta eteen päin. Nykyään MCC-kirkolla on tuhansia jäseniä, 222 seurakuntaa 39 osavaltiossa ja 40 maassa. Se tekee myös hyväntekeväisyystyötä Yhdysvalloissa ja kehitysmaissa. Taannoisena sunnuntaina seurakuntalaiset odottivat innokkaasti korkeimman oikeuden päätöstä samaa sukupuolta olevien avioliitoista.

Gynekologi ja synnytyslääkäri Carol Scherfenberg elää parisuhteessa toisen naisen kanssa.

– Mielestäni oikeus avioliittoon on erityisen tärkeää perheille, joissa on pieniä lapsia, jotta lapset tuntevat omaavansa samat oikeudet kuin muutkin perheet. Avioliitto tuo perheelle myös monia vakuutuksia aina sairausvakuutuksista leskeneläkkeisiin.

– Se (samaa sukupuolta olevien avioliittolaki) tarkoittaa tasa-arvoa kaikille. Jos haluaisin mennä naimisiin, se olisi mahdollista, sinkkumies Mark Talgo miettii.

Brooklynin aksentilla puhuva afroamerikkalainen Christie Bowles, 61, kiteyttää asian näin:

– Olen amerikkalainen – täällä syntynyt ja kasvanut. Olen auttanut tätä maata kasvamaan ja olemaan sitä, mitä se nyt on. Olin ahkera työntekijä, tein osani, maksoin laskuni ja olen yhtä arvokas kuin kuka muu tahansa. Niinpä mielestäni ansaitsen samat oikeudet kuin mitä kaikilla muillakin on, ikänsä valtion palveluksessa ollut eläkeläinen napauttaa.

"Miten homoliitto voi heikentää muiden avioliittoja?"

Samaa sukupuolta olevien avioliittojen vastustajat vetoavat usein siihen, että sellaiset avioliitot heikentävät miehen ja naisen välisiä avioliittoja. Sitä ei tämä kirkkokansa sulata.

– En voi ymmärtää, miten minun avioliittoni voisi heikentää kenenkään muun avioliittoa. En pyri kenenkään toisen parin makuuhuoneeseen, enkä myöskään kutsu ketään muuta omaani. Homoliitot eivät mitenkään estä heteroseksuaaleja tekemästä, mitä he haluavat, MCC-kirkon perustaja Troy Perry toteaa.

Hän muistuttaa, että vuoteen 1967 saakka eri rotuisten ihmisten avioliitot olivat lainvastaisia monissa osavaltioissa.

– Jos kerran heteroseksuaalinen avioliitto on niin arvokas asia, mikseivät puolisot satsaa suhteisiinsa? Miksi avioeroluvut ovat niin korkeita? Miksi avioliittoseremonioita sallitaan pidettäväksi jopa yöaikaan, kuten esimerkiksi Las Vegasissa, keski-ikäinen Scott Hill kysyy.

– Mielestäni heteroseksuaalinen yhteisö on trivialisoinut avioliiton ja sen velvoitteet – ne eivät enää merkitse mitään. Me yritämme voimistaa avioliittoa ja tehdä sen merkitykselliseksi useammalla kuin yhdellä tavalla, Scott lisää.

– Avioliittoja heikentävät yleensä ongelmat ihmissuhteessa, ei se naimisissa oleva homo- tai lesbopari kotikadun päässä, sanoo MCC-kirkon nykyinen pastori, alunperin Englannista kotoisin oleva Neil Thomas.

Lastenkasvatus jakaa mielipiteitä

Homoliittoja vastustavien toinen yleinen argumentti on, että jokainen lapsi ansaitsee sekä isän että äidin.

– Lapsi tarvitsee hyvät vanhemmat. Ja joskus heitä ovat isä ja äiti, joskus yksi äiti tai isä, joskus kaksi äitiä tai kaksi isää. Entisaikaan lapsia kasvattivat vanhempien lisäksi muutkin sukulaiset - isovanhemmat, tädit ja sedät. Mielestäni lapsi ansaitsee hyvät vanhemmat, missä muodossa he sitten tulevatkin, itse yksinhuoltajaäidin kasvattama Neil Thomas miettii.

– Eihän avioliittoja evätä myöskään heteropareilta, jotka eivät halua tai voi saada lapsia. He saavat silti kaikki avioliiton tuomat oikeudet. Jos yhteiskunta haluaa, että joka lapsella on isä ja äiti, avioerosta pitäisi tehdä laitonta, Mark Talgo näpäyttää.

– Isäni kuoli ollessani 12-vuotias. Äitini kasvatti minut ja viisi nuorempaa veljeäni. Minä autoin kasvattamaan veljiäni. Ja meistä kaikista tuli kunnon ihmisiä. Kukaan ei ole vankilassa. Kaikki ovat työelämässä tai eläkkeellä, kuten minä. Kaikki ovat tehneet parhaansa tässä elämässä. Olen huomannut, että hyvin erityyppiset perheet voivat olla hyviä perheitä. Meillä on yksinhuoltajien kasvattamia presidenttejäkin. On valhetta, ettei yksinhuoltajaäiti tai –isä tai kaksi miestä tai naista voisi kasvattaa lapsia. Se väite ei kestä päivänvaloa, kun sitä tarkemmin tutkii, emerituspastori Perry soimaa.

16 vuoden parisuhde katsottiin kämppäkaveruudeksi

Uskonnollisia argumentteja homoavioliittojen vastustajat eivät Yhdysvaltain lainsäädännöstä puhuttaessa voi avoimesti käyttää, koska maassa valtio ja kirkko on erotettu toisistaan. Silti pastori Neil Thomas ei usko, että Raamatussa tuomittaisiin homoseksuaalisuus. Hän huomauttaa, että kirja on käännetty monta kertaa eri kielille ja että koko termi "homoseksuaalisuus" otettiin käyttöön vasta satoja vuosia jälkeen päin.

– Erilaiset dogmat, uskonkappaleet, ovat kautta aikojen asettaneet eri ihmisryhmiä vastakkain – miehiä, naisia, valkoisia ja mustia. Me puhumme mieluummin Jeesuksen elämän opetuksesta ja siitä, kuinka me voisimme elää samalla tavalla kuin hän eli omassa elämässämme, Thomas selittää.

Carl Bantleon eli parisuhteessa toisen miehen kanssa 16 vuotta. He kasvattivat yhdessä neljä lasta ja menivät naimisiin kesällä 2008, jolloin samaa sukupuolta olevien avioliitot olivat sallittuja Kaliforniassa.

– Pastori Neil Thomas vihki meidät Valley Pride –festivaaleilla, Carl kertoo ääni väristen.

Hänen tv-alalla ollut miehensä kuoli kolme vuotta sitten. Heteroliitossa Carl olisi päässyt nauttimaan puolisonsa leskeneläkettä.

– Yhdysvaltain valtio sanoi, että avioliittoni ei ollut pätevä, vaan että olin ollut vain mieheni kämppäkaveri. En saanut mieheni eläkettä. Jouduin omilla rahoillani palkkaamaan asianajajan, jotta sain leskeneläkkeen menemään mieheni ex-vaimolle, josta tämä oli eronnut yli 16 vuotta aikaisemmin. Muuten valtio olisi pidättänyt eläkkeen itsellään, Carl kuvailee vieläkin liikuttuneena.

Naisen kanssa avoliitossa asuva Martina Soloria poistuu kirkosta 11-vuotiaan poikansa Jeremy Castañedan kanssa.

– Tietysti menisin naimisiin, jos se olisi mahdollista, Martina sanoo.

Entä mitä se merkitsisi pariskunnan pojalle?

– En tiedä, hyvää kai, Jeremy-poika ihmettelee.

Kuusikymppinen afroamerikkalainen Glenn Hill muistaa 1960-luvun kansalaisoikeustaistelun ja on perillä orjuuden ajasta.

– Mustana miehenä tiedän, että tässä maassa oli aika, jolloin värillinen henkilö ei saanut mennä naimisiin ilman isäntänsä lupaa. Olemme niistä ajoista kehittyneet, mutta emme ihan tarpeeksi. Odottelemme vieläkin lupaa asiaan, johon meillä pitäisi olla perusoikeus, Glenn painottaa.

Lue myös:

    Uusimmat